News

Swimathon: Un proiect de suflet pentru comunitatea ParentIS

iunie 11, 2019

 

Asociația ParentIS a pornit din întâlnirile unui grup de mame, acum aproximativ 10 ani. Ionela Luciu și Alina Irimia sunt cele doua fondatoarea ale asociației. Ionela este consultant în lactație, iar Alina a descoperit pasiunea pentru purtatul bebelușilor, pentru sistemul de purtare. Ea a fost cea care a înființat prima bibliotecă de sistem de purtare la Iași. Din discuțiile lor și cu alte mame cu aceleași interese, cum ziceau ele ,,mai erau încă vreo două nebune care purtau copiii în cârpe prin oraș”. Au început să facă întâlniri periodice și încet încet grupul a crescut, s-a format „comunitatea pe Facebook”, iar ulterior, în 2015 a luat ființă și juridic Asociația ParentIS – ne descrie încă de la începutul discuției, Lioredana Ciofu, mamă, consultant Babywearing și pasionată să facă lucrurile să se miște în jurul ei.

 

Misiunea organizației este de a oferi suport părinților în primii ani de ,,părințeală ”. E foarte greu să fii părinte în perioada actuală, e greu cu valul de informații existent, sunt foarte multe informații și foarte greu să le pliezi. Din nevoia de a avea suport în jur, de a avea oamenii cu aceleași principii, cu același stil de a-și crește copilul cu blândețe, fără violență, fără condiționări, pedepse s-a născut comunitatea ParentIS.

 

„Avem în comunitatea noastră de la părinți, bunici, care sunt cumva targetul principal, marea majoritate a membrilor comunității sunt părinți, dar avem și persoane care nu sunt părinți, dar vor sa se informeze. Mai sunt și profesioniști, cadre medicale, psihologi, cadre din educație, care fie practică în viața de zi cu zi valorile de a crește copiii cu blândețe, fie vor să le aplice în viața profesională.” – mărturisește Lioredana.

 

Prin Biblioteca părinților ParentIS, proiectul de anul trecut de la Swimathon s-a vrut să aducă cât mai mult comunitatea în offline, să încurajeze întâlnirile față-n față. Pentru că e greu să triezi informația existentă, cărți sunt foarte multe pe piață care să-ți explice cum să crești copiii, dar e dificil să le citești pe toate și ulterior să triezi informația. Astfel, te ajută dacă există o resursă în care ai încredere venită de la oameni profesioniști cu care rezonezi. Biblioteca s-a vrut să fie o resursă în cărți validate de cei din comunitate din perspectiva calității informației, la care oamenii să aibă acces.

Când s-a lansat proiectul, receptivitatea a fost foarte mare. În implementarea proiectului,  așteptarea publicului era să poată lua cărțile acasă. Mutarea într-un spațiu mai mare a făcut accesibilă desfășurarea activităților de lectură. S-au ținut săptămânal seri de lectură, însă cum pentru părinți întotdeauna timpul este resursa cea mai exploatată, nu foarte mulți au venit să citească cărțile. În continuare ea este deschisă și accesibilă ca sală de lectură.

 

Swimathon e un proiect de suflet pentru comunitatea ParentIS, un proiect tare drag. Chiar dacă au fost cumva din umbră, până anul trecut nu au participat activ, doar cu donații și cu susținerea online. Așteptările au fost în primul rând mobilizarea populației, a fost văzut ca o oportunitate de a se întâlni offline și de a socializa unii cu ceilalți, de a se cunoaște între ei, dincolo de ecranul calculatorului și să adere la un lucru drag lor, să se implice, să ia copiii și să vină cu ei la eveniment.

 

A fost o energie fantastică, implicarea participanților, a celor din comunitate, o mobilizare minunată.

 

Cea mai mare bucurie a fost energia din offline, prieteniile care s-au legat între oameni, modul cum au petrecut o zi fără online de nici un fel, alături de copiii lor, implicați într-o activitate. Copiii învață cel mai ușor văzând părinții făcând lucrul respectiv, poți să le spui de un milion de ori aceeași chestie, daca nu o practici și tu, nu o să o învețe, așa învață simțul civic, așa învață să se implice și să sprijine un proiect văzându-te că faci lucrul acesta. „Faptul că poți să participi la astfel de evenimente și poți să sprijini o cauză în care crezi cu copilul alături, iar el să învețe din aceasta un lucru și tu să nu te simți stingherit că nu ai cu cine să lași copilul, ci să fie parte din proiectul respectiv.”

 

Impactul asupra comunității a unui asemenea eveniment de fundraising a fost unul mare, un impact major pe partea emoțională și pe partea de închegare a comunității, nu atât proiectul în sine, dar energia și senzația de aparținere la comunitate a rămas, s-a propagat așa în valuri.

 

Ca obiective pentru ediția din acest an pe partea de implicare a comunității sunt cam aceleași, adică sunt așteptați să vină în primul rând acolo, strict la eveniment. Dincolo de partea de fundraising care se întâmplă înainte de eveniment, cam ce e de strâns se strânge înainte, nu prea au fost multe donații pe ultima sută de metri.

 

Nu se înoată pentru premii, nu e o echipă de profesioniști, de multe ori nu e o echipă nici de înotători foarte buni, dar e din pasiune, e cu drag.  Se vrea să se vină din nou cu copiii, cu aceeași energie frumoasă și să fie o zi de neuitat, să ne distrăm în familie sprijinind un proiect arătându-le copiilor noștri că se poate să îmbini utilul cu plăcutul și să faci ceea ce îți place fără să fie o piedică în calea familiei, nu trebuie să alegi între cele două.

 

*** Articol scris de Monica-Loredana Robu în cadrul internship-ului desfășurat de Fundația Comunitară Iași, în perioada martie – iunie 2019.

 

*** Campanie susținută de Romanian-American Foundation.

Distribuie: