News
Povestea Leului Curajos
mai 29, 2019
„A fost odată ca niciodată”…
Așa începeau toate basmele copilăriei nostre. Astăzi nu vă spun un basm, ci una dintre cele mai reale povești pe care le-am auzit în ultimul timp. O poveste cu și despre oameni mici. O poveste începută prin 1996 la Cluj de către Asociația Little People cu ajutorul căreia copiii bolnavi de cancer primesc suport emoțional și psihologic. De atunci și până în prezent Asociația își desfășoară activitatea în mai multe orașe mari din România, sediile aflându-se în spitalele de copii. Aceasta este una dintre multele povești din cadrul evenimentului Swimathon.
Într-o zi ploioasă de mai, într-o joi, am cunoscut-o pe Manuela Horduna, coordonatoarea asociației din Iași. Manuela este toată un zâmbet și vorbește cu atâta pasiune și entuziasm despre Little People, încât nici nu este nevoie să-i adresezi foarte multe întrebări. A fost voluntar activ în asociație mai mult timp, iar acum e coordonatoarea acesteia.
În cazul în care vă întrebați de ce Little People, numele a fost ales tocmai pentru că „vine de la toți oamenii care își pun forțele împreună pentru a face o diferență semnificativă în viața copiilor bolnavi de cancer”, spune Manuela. „Micii pacienți luptători îi motivează pe voluntari și coordonatori în toate acțiunile și activitățile pe care aceștia le întreprind în spital, întrucât chiar bolnavi fiind, au dreptul de a trăi fiecare moment al vieții lor din plin. Au voie să râdă, să se joace, să glumească și să fie fericiți.” Mai mult decât atât, asociația are o mascotă „dătătoare de curaj”. Leul Curajos simbolizează caracterul puternic și voința de a lupta cu fricile, emoțiile și boala. Mai mult decât atât, acesta „a fost și el pacient la un moment dat, care între timp și-a terminat tratamentul și este vesel și sănătos la el acasă. Îi vizitează pe copii din când în când în toate centrele din țară și, deși și-a pierdut coama, acum o are la loc și este o inspirație pentru toți copiii care vin aici. Leul curajos se regăsește în toți copiii care au depășit aceată boală”, îmi povestește Manuela.
„Bunătatea nu are vacanță”
În fiecare zi, timp de patru ore, copiii își petrec timpul în camera de joacă. În prima parte a zilei au activități de tipul „Fun school”, unde învață diferite lucruri, iar în partea a doua a zilei spun „Nu mi-e frică! în fața bolii” cu ajutorul jocurilor și activităților pe care le fac alături de cei 24 voluntari activi. Recent, asociația, cu sprijinul Fundației Vodafone, a lansat prima aplicație mobilă ce se poate instala pe telefonul sau tableta personală a fiecărui pacient. Manuela mi-a spus că este prima aplicație mobilă pentru copiii diagnosticați cu cancer și vine în ajutorul micuților, urmărind totodată nivelul de conștientizare a acestora în lăgătură cu noua situație în care se află. Aplicația este formată din mai multe teste și jocuri, primul test, făcut imediat după momentul internării are rolul de a vedea dacă copilul înțelege că va sta o bună bucată de vreme în spital și dacă știe care vor fi pașii și efectele tratamentului. Iar ultimul test, pe care îl face când se apropie de finalul tratamentului și rezultatele sunt îmbucurătoare, se face pentru a vedea cu ce a ramas el din punct de vedere emoțional din toată experiența și dacă e pregătit pentru reintegrarea în programul normal. Pe lângă aceste două teste, aplicația are numeroase jocuri educative din diferite domenii, prin care micuții fac șederea în spital mai ușoară.
Toate aceste activități și proiecte necesită atât implicare directă din partea asociației, dar mai mult decât atât necesită numeroase resurse financiare. Nu au vacanță niciodată și, fiind o organizație non-profit, toți banii provin din generozitatea oamenilor, a companiilor, care răspund pozitiv ori de câte ori sunt solicitați de către coordonatori sau direct din propria lor ințiativă. Dat fiind faptul că asociația are ani întregi de activitate, arată că în ciuda tuturor dificultăților, a obstacolelor apărute ca în basme, aceasta a reușit să se mențină și să ajute cei peste 2000 de copiii diagnosticați cu cancer din întreaga țară. Dintre aceștia, la Iași vin aproximativ 200 de copii anual, din toată zona Moldovei. După cum am aflat de la coordonatoarea din Iași, fiecare dificultate prin care au trecut, i-a învățat să pună mare preț pe fiecare donație, oricât de mică ar fi. Fiecare contribuție poate avea un impact imens asupra bunului mers al lucrurilor, astfel încât să își poată continua activitatea în condiții optime.
Tradiția de a participa la Swimathon
Asociația Little People se numără printre organizațiile care se înscriu în mod constant la Swimathon. În urmă cu trei ani, vechea coordonatoare a aflat de acest proiect al Fundației Comunitare Iași și de atunci participă la fiecare ediție. „Anul trecut am participat la Swimathon cu un proiect național pentru voluntarii organizației și practic cu ajutorul acestui eveniment toți voluntarii au putut lua parte la o întâlnire și este o reală bucurie să vezi toți voluntarii mânați de același gând și de aceeași dorința de implicare în societate, iar noi primim cu mare bucurie toate evenimentele la care putem participa”, mi-a spus Manuela.
Anul acesta, proiectul înscris este mai mare și mai complex. Cu titlul Temerari în fața cancerului, acesta vizează tinerii diagnosticați cu o astfel de boală, a căror viață ia o întorsătură ciudată. Boala nu le perturbă doar starea de sănătate, ci și relațiile sociale, experiența profesională și personală a acestora. La prima tabără organizată de asociație, s-a simțit dorința tinerilor de a participa la astfel de evenimente, unde pot discuta cu alți tineri cu aceleași probleme, cu oameni care au trecut prin aceleași experințe. „De atunci, în fiecare an păstram tradiția de a organiza o tabără de acest tip, unde să povestim tot felul de situații atât din timpul spitalizării, cât și după externare. Cel mai benefic lucru este acela de a învăța că poți avea o viață normală și după o asfel de boală. Anul acesta, prin intermediul acestui proiect, 10 tineri din zona Moldovei vor merge în tabară în luna iulie în Harghita”.
Evenimentul Swimathon, aflat la a 8-a ediție, este unul dintre cele mai vizibile evenimente din Iași și este locul potrivit în care poveștile prind viață și eroii ajung la finalurile fericite pe care le știm cu toții din copilărie. Îmbinând generozitatea cu înotul, toate proiectele înscrise se bucură de un real succes, atingându-și obiectivele stabilite. Manuela este de părere că din ce în ce mai mulți oameni știu despre Swimathon și toți oamenii pe care i-a contactat au fost foarte entuziasmați ca pot participa și anul acesta, evenimentul având un rol pozitiv pentru comunitatea ieșeană. Ba mai mult, printre înotătorii de anul acesta, se regăsește un temerar al Asociației Little People care s-a oferit să-i ajute pe cei care l-au ajutat și pe el la un moment dat.
„Și-am încălecat pe-o șa”… și v-am spus povestea lor, a tuturor leilor curajoși!
*** Articol scris de Lavinia Bibire în cadrul internship-ului desfășurat de Fundația Comunitară Iași, în perioada martie – iunie 2019.
*** Campanie susținută de Romanian-American Foundation.