Detalii proiect 2016

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Proiectul propus reprezinta continuarea unei initiative pe care Fundatia Serviciilor Sociale Bethany a pus-o in practica: furnizarea unui program integrat de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii din municipiul Iasi. Acest pachet de servicii este livrat la sediul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany, unde a fost amenajat un centru la standarde de calitate cu sala de kinetoterapie, cabinet de logopedie, cabinet de terapie psihologica, consiliere de grup. Pentru a realiza acest program s-au utilizat fonduri locale, insa cea mai mare pondere a finantarii a venit din campania de strangere de fonduri derulata in perioada 2011-2012 (donatii individuale, sponsorizari din partea companiilor private, campanii stradale, evenimente caritabile: concerte, bal de caritate). In contextual actual, in care fondurile UE si cele locale sunt reduse si sporadice, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany face eforturi mari pentru a mentine aceste servicii livrate gratuit copiilor si familiilor aflate in dificultate. Statistica indica un numar foarte mare de copii cu dizabilitati raportat la capacitatea institutiilor de profil de a oferi servicii de recuperare si reabilitare. In martie 2015 erau raportati la nivelul judetului Iasi un numar de 2622 copii cu handicap din care aproximativ 800 beneficiaza de serviciile centrelor pentru copii cu handicap (Buletinul statistic trim. I 2015 Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Raportul de activitate al DGASPC Iasi 2014).

1.Recuperarea si reabilitarea psiho-motorie a 30 de copii cu dizabilitati prin includerea lor intr-un program integrat de terapie in cadrul centrului de recuperare neuro-psiho-motorie al organizatiei noastre.
2. Prevenirea situatiilor de abandon, neglijare si abuz a copiilor cu dizabilitati proveniti din familii aflate in dificultate prin oferirea de suport profesionist familiilor.

Grupul tinta este constituit din 30 de copii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii aflati la risc de abandon, abuz, neglijare si familiile acestora aflate in dificultate, domiciliate in Iasi. Copiii vor beneficia de servicii integrate de recuperare si parintii vor beneficia de informare si consiliere privind ingrijirea copilului in scopul de a le creste capacitatea parentala.

6 luni

1. Managementul de proiect - organizarea echipei de proiect, planificarea activitatilor, monitorizarea si evaluarea proiectului in lunile 1-6.
2. Furnizarea de servicii de terapie integrata pentru copiii cu dizabilitati inclusi in programul de terapie (kinetoterapie, logopedie, consiliere, psihoterapie, terapie ocupationala, servicii de asistenta sociala). In functie de nevoile de recuperare specifice fiecarui copil se va furniza cel putin unul dintre serviciile propuse. Activitatea se va derula in lunile 1-6.
3. Organizarea si sustinerea evenimentului special - Ziua Internationala a Persoanelor cu Nevoi Speciale - 30 de copii cu dizabilitati si parintii acestora vor fi invitati sa participe la serbarea publica dedicata lor. Voluntarii organizatiei si invitatii speciali se vor implica in desfasurarea evenimentului si vor fi coordonati de managerul de proiect. Activitatea va avea loc in luna decembrie.

1.Cel putin 30 de copii cu dizabilitati vor beneficia de servicii integrate (consiliere, kinetoterapie, terapie ocupationala, logopedie, asistenta sociala) conform planurilor de terapie. 2. Organizarea unui eveniment special Ziua Internationala a persoanelor cu nevoi speciale. 3. Sensibilizarea colectivitatii si comunitatii iesene vizavi de problematica ingrijirii si educarii copilului cu sau fara dizabilitati prin actiuni (eveniment, social media).

Copiii inclusi in program isi vor creste sansele de recuperare prin urmarea unui program integrat de terapie. Copiii care nu urmeaza la timp programul de recuperare prescris sunt la risc de a inregistra intarzieri severe in dezvoltarea neuro-psiho-motorie, iar pe termen lung acest fapt va avea ca efect excluderea sociala prin instalarea unui handicap ireversibil. De asemenea, proiectul va veni in intampinarea nevoilor de reabilitare psiho-medico-sociala a copiilor cu dizabilitati si de dezvoltare a capacitatii parentale fapt care va conduce la prevenirea separarii a 30 copii cu dizabilitati de familiile lor si va avea drept efect reducerea cazurilor de abandon, neglijare si abuz a acestei categorii vulnerabile.

Ne-am propus sa strangem la Swimathon 15.600 lei, care vor fi alocati sedintelor de kinetoterapie, psihologului si asistentului social.

Izabela Craciun, manager proiect, e-mail izabela.craciun@bethany.ro. Geanina Hujei, asistent social, e-mail: geanina.hujei@bethany.ro

Izabela Craciun, coordonator proiect, telefon 0722.456.359, e-mail izabela.craciun@bethany.ro