Detalii proiect 2016

Asociatia EUROMIS Iasi & Liceul Special `Moldova` Targu Frumos

Asociatia EUROMIS Iasi & Liceul Special `Moldova` Targu Frumos

Increderea in sine, in abilitatile si fortele proprii reprezinta un element esential pentru fiecare dintre noi in procesul construirii unei vieti implinite si armonioase. Pentru tinerii cu deficiente de vedere aceasta nevoie este cu atat mai importanta cu cat dizabilitatea poate constitui un obstacol suplimentar in procesul dezvoltarii lor ca persoane. Independenta redusa, limitarea miscarilor si interactiunile sociale mai slabe favorizate de deficienta de vedere le afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii. De aceea, tinerii cu acest tip de dificultati au mare nevoie sa-si dezvolte motricitatea si abilitatile de exprimare si relationare cu ajutorul corpului, ceea ce ii ajuta sa aiba mai multa incredere in ei si in persoanele din jurul lor.
Miscarea si dansul, folosite in mod terapeutic, joaca un rol important in imbunatatirea increderii in sine si ajuta la cresterea motivatiei pentru a depasi limitarile functionale si provocarile pe care tinerii cu deficienta de vedere le intalnesc in viata lor de zi cu zi.

Prin realizarea acestui proiect sustinem imbunatatirea calitatii vietii a 20 de tineri cu deficiente de vedere prin cresterea increderii in sine si prin dezvoltarea abilitatilor lor de a interactiona cu cei din jur si cu ei insisi.
Credem in valoarea si resursele fiecaruia dintre noi si in dreptul tinerilor de a avea acces la modalitati cat mai diverse de a se cunoaste si de a se dezvolta la nivel mental, emotional si comportamental. De aceea ne propunem ca prin activitatile pe care le vom realiza impreuna cu tinerii cu deficiente de vedere sa atingem urmatoarele obiective:
- Cresterea gradului de functionare independenta a tinerilor si imbunatatirea abilitatilor lor de relationare sociala
- Cresterea nivelului de constientizare a propriilor capacitati si resurse, in special a celor senzorio-motorii si imbunatatirea abilitatilor de a le pune in valoare
- Constientizarea corporala si dezvoltarea mobilitatii si coordonarii fizice, a reflexelor motrice
- Sustinerea egalitatii de sanse pentru tinerii ce intampina obstacole suplimentare in calea devenirii lor ca persoane

Beneficiarii initiativei noastre sunt 20 de tineri cu deficiente de vedere, elevi ai Liceului Special `Moldova`din Targu Frumos

4 luni

1-16 septembrie 2016 - Selectarea participantilor si formarea grupului de lucru
17 septembrie – 11 decembrie 2016 - Organizarea si derularea a 12 ateliere saptamanale de autocunoastere si dezvoltare personala si interpersonala de grup prin miscare si dans, sustinute de psihoterapeuti specializati impreuna cu voluntarii implicati in proiect
12 - 14 decembrie - Evaluarea rezultatelor programului si a satisfactiei participantilor
15 decembrie - Organizarea si derularea unei reuniunii de final cu participantii si echipa de proiect pentru a impartasi impreuna experientele traite pe parcursul proiectului, a celebra si a deschide calea catre colaborari viitoare

20 de tineri cu deficiente de vedere vor beneficia de programul de 12 ateliere de autocunoastere si dezvoltare personala de grup prin miscare si dans conform planificarii si obiectivelor urmarite

In urma participarii la programul de dezvoltare personala prin miscare si dans, tinerii vor avea sanse mai mari de integrare sociala prin cresterea increderii in ei insisi, mai buna cunoastere a propriilor nevoi si resurse, prin interactiunea, intr-un cadru organizat, atat cu alte persoane cu deficiente de vedere cat si cu persoane fara deficiente.

3.500 lei care vor fi investiti in atelierele de dezvoltare personala pentru tineri.

Magdalena Smolinschi – coordonator de proiect, psihoterapeut, Alina Florea – psihoterapeut, Andreea Gabur – reprezentant voluntari

Magdalena Smolinschi
euromis2010@gmail.com