Detalii proiect 2016

Asociatia Salvati Copiii Iasi

20000LEI

Asociatia Salvati Copiii Iasi

Abandonul scolar, reprezinta o problema majora la nivel national, dar mult mai accentuata in comunitatile defavorizate. Problemele in familie si lipsurile materiale sunt printre cele mai frecvente cauze ale abandonului scolar. In cazul familiilor cu multi copii, adeseori fratii mai mari sunt nevoiti sa aiba grija de cei mai mici sau sa se ocupe de gospodarie, in timp ce parintii muncesc. Fetele sunt cele care renunta mai des la scoala din acest motiv.
Proiectul isi propune sa contribuie la reducerea abandonului scolar inregistrat in randul copiilor care provin din comunitati defavoriazate prin intermediul Scolii Mobile.
Scoala mobila se va deplaseaza in zonele defavorizate, afectate de saracie, in care in mod uzual nu se desfasoara activitati educative si ludice cu copiii din comunitate. Scopul Scolii Mobile este de a reda increderea copiilor si a familiilor in reusita sociala si personala prin intermediul educatiei. Activitatile educationale stradale sunt primul pas in procesul de reintegrare sau integrare scolara a copiilor, contribuind la diminuarea lacunelor educationale si la cresterea stimei de sine a copiilor care au inregistrat esec scolar repetat.
Conceptul scolii mobile se bazeaza pe principiul: daca nu poti veni tu la scoala, vine scoala la tine.

Scop: Proiectul Scoala Mobila isi propune sa reduca gradul de vulnerabilitate al copiilor si familiilor acestora din 2 comunitati defavorizate din orasul Iasi.
Obiective:
1. Reducerea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din medii defavorizate;
2. Ameliorarea fenomenului de excludere si marginalizare a copiilor din medii defavorizate.

Beneficiari directi: 100 de copii din comunitati defavorizate.

6 luni

1. Iulie 2016: Selectarea beneficiarilor proiectului;
2. Iulie-Decembrie 2016: desfasurarea de activitati cu Scoala Mobila in comunitatile identificate;
3. Iulie-Decembrie 2016 integrarea/reintegrarea scolara a copiilor care nu au frecventat/au abandonat scoala;
5. Monitorizarea si sustinea scolara a copiilor reintegrati scolar;
6. Acordarea de servicii de asistenta psiho-sociale copiilor (consiliere psihologica si sociala, realizare de acte de identitate, servicii medicale, sprijin material pentru situatii de urgenta etc.).

1. Vor fi organizate 25 de activitati cu Scoala Mobila.
2. 100 de copii din comunitati defavorizate vor fi implicate in activitati de educatie non-formala.
3. 15 copii din comunitati defavorizate vor fi integrati/reintegrati scolar.
4. 100 de copii isi vor dezvolta / imbunatati abilitatile de scriere, citire si calcul matematic.
5. 100 de copii isi vor forma deprinderi pentru o viata independenta;
6. 100 de copii care vor participa la activitatile de educatie pentru sanatate;
7. Cresterea nivelul de informare cu privire la consecintele negative ale consumului de droguri, alcool si al ITS-urilor;
8. Cresterea nivelului de integrare sociala prin participarea la diferite activitati care promoveaza drepturile copilului;
9. Cresterea stimei de sine a beneficiarilor proiectului, ca fundament al dezvoltarii lor ulterioare;
10. Prevenirea si diminuarea discriminarii copiilor din comunitatile defavorizate, cresterea incluziunii sociale, imbunatatirea accesului la educatie a copiilor din comunitatile defavorizate.

Importanta desfasurarii unui astfel de proiect la nivelul comunitatilor defavorizate, consta nu numai in a invata copiii sa citeasca, sa scrie sau sa numere. Ca rezultat al umilintelor, abuzurilor, violentei, infometarii si bolilor repetate cu care se confrunta in mod obisnuit, multi copii din comunitatile defafavorizat vizate de proiect au o stima de sine scazuta si o imagine de sine negativa. Cu toate acestea, stima de sine joaca un rol principal in procesul de reabilitare si reintegrare sociala. Filosofia Scolii Mobile consta in a identifica talentele si calitatile copiilor, creand un mediu constructiv si pozitiv, propice dobandirii stimei de sine si respectului de sine. Activitatile sunt concepute pentru a mentine viu interesul copiilor, dar in acelasi timp, sunt configurate sa faciliteze dobandirea anumitor deprinderi si informatii care-i vor ajuta in integrarea sociala si scolara. Scoala Mobila presupune o adaptare a procesului educational la realitatea copiilor din comunitatile defavorizate, precum si o modalitate de a creste eficienta interventiei sociale. Implementarea acestui proiect in alte comunitati defavorizate din orasul Iasi a avut rezultate remarcabile, care au condus la schimbari reale si pe termen lung in randul copiilor aflati in dificultate.
Copiii, beneficiarii proiectului si familiile acestora, vor avea acces la servicii gratuite sociale, educationale, medicale si psihologice. Prin oferirea acestor servicii li se asigura beneficiarilor respectarea drepturilor pe care le detin si diminuarea gardului de vulnerabilitate si excluziune sociala.

Cei 20.000 lei vor fi investiti in organizarea si desfasurarea Scolii Mobile.

1. Ana Vieru- manager proiect (coordoneaza activitatea echipei, realizeaza raportul catre finantator, avizeaza cheltuielile effectuate in cadrul proiectului etc.); 2. Pricop Adrian- asistent social (realizeaza activitati cu Scoala Mobila, ofera consiliere in vederea inscrierii/reinscrierii copiilor la scoala etc.); 3. Penescu Claudia- asistent social (realizeaza activitati cu Scoala Mobila, ofera consiliere in vederea inscrierii/reinscrierii copiilor la scoala etc.); 4. Liviu Magurianu- psihopedagog (realizeaza activitati cu Scoala Mobila, ofera consiliere in vederea inscrierii/reinscrierii copiilor la scoala etc.); 5. Craciun Andrei- psiholog (realizeaza activitati cu Scoala Mobila, ofera consiliere in vederea inscrierii/reinscrierii copiilor la scoala etc.). 6. Gavril Andrei- economist (realizeaza activitati cu Scoala Mobila, tine contabilitatea proiectului etc.).

Craciun Andrei
craciun_ady@scoalamobila.ro