Detalii proiect 2016

Fundatia COTE

Fundatia COTE

Stiati ca, dintre tarile din Uniunea Europeana, doar Malta si Spania au o rata a abandonului scolar mai mare decat cea a Romaniei?

Stiati ca in 2014 in Romania doi din zece tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul nu si-au exprimat in niciun fel dorinta de a-si continua studiile?

Mai multi copii din mediul rural decat din mediul urban renunta la scoala dupa 8 clase sau mai devreme.

V-ati gandit vreodata ca pentru cei care nu renunta la studii alegerea scolii se face pe... traseul autobuzului? Cea mai apropiata scoala, cu cele mai mici costuri, nu dupa inclinatii, interese, aptitudini sau aspiratii. Multi dintre ei raman sa isi ajute parintii si fratii mai mici, sa munceasca cu ziua ori sa traiasca din ajutor social. Toti viseaza la o viata mai buna decat a parintilor lor. Pentru ca visul copiilor din mediul rural lor sa devina realitate e nevoie de oameni care sa dea acestor copii o sansa in plus pentru un viitor mai bun.
Pentru cei 25 de copii inscrisi in programul afterschool din Scoala Grigore Ureche, satul Ceplenita, comuna Ceplenita, judetul Iasi acest vis e mai aproape de realitate cu fiecare editie pentru care gasim resurse financiare.

Programul afterschool din Scoala Ceplenita a fost infiintat de Fundatia COTE printr-un proiect cu finantare europeana derulat in perioada 2010-2013. Primaria si Scoala din Ceplenita sunt parteneri de nadejde. Din 2013, doua companii private, PinkRoccade din Olanda si SC Yonder srl din Iasi Romania au asigurat, prin donatii si sponsorizari, dotarea cu calculatoare si posibilitatea de organizare a unor activitati care vin In sprijinul educatiei copiilor. Astfel, copiii s-au bucurat, atat in cursul anului scolar cat si in vacanta de vara, de activitati de invatare, dezvoltare a abilitatilor de viata, excursii motivationale si ocazional, de sprijin material. Cele doua firme sprijina si in 2016 programul afterschool.

Dorim sa-l dezvoltam si sa asiguram continuitatea prin implicarea membrilor comunitatii iesene. Acei membri ai comunitatii care doresc sa se alature celor care sustin educatia si viitorului copiilor din mediul rural.

Scop:
Imbunatatirea rezultatelor scolare si prevenirea parasirii timpurii a scolii pentru 25 de copii din familii dezavantajate elevi in clasele V -VIII din comuna Ceplenita

Obiective:
1. Un prim obiectiv este sa dezvoltam programului afterschool creat in cadrul Scolii Grigore Ureche din localitatea Ceplenita, judetul Iasi. Ne propunem sa oferim celor 6 copii care termina clasa a VIII - a in 2016 burse in valoare de 100 lei/luna timp de 10 luni.
De asemenea dorim sa asiguram o masa pentru cei 25 de copii inscrisi la afterschool si un pachet de rechizite la inceputul anului scolar.

2.Dezvoltarea abilitatilor de viata, a deprinderiilor de utilizare a calculatorului, sprijin la teme si largirea experientei culturale pentru 25 de copii din familii dezavantajate elevi in clasele V-VIII din Scoala Grigore Ureche Ceplenita.
Pentru atingerea acestui obiectiv vom derula, cu ajutorul voluntarilor, activitati de invatare creativa pentru cei 25 de copii.

Directi:
- 25 de copii proveniti din familii dezavantajate elevi in clasele V-VIII inscrisi la afterschool;
- 6 copiii absolventi de clasa a VIII-a care vor primi burse pentru continuarea studiilor la liceu sau scoala profesionala;
- 30 de familii dezavantajate din comuna Ceplenita vor benefica de suport.

Indirecti:
- Cel putin 10 voluntari au o experiente folositoare pentru dezvoltarea lor profesionala;
- Companii si membri ai comunitatii

10 luni

Proiectul se va desfasura in perioada 1 septembrie 2016 - 30 iunie 2017, dupa urmatorul calendar:

Septembrie/Octombrie 2016 si Ianuarie/februarie 2017: Selecctia si instruirea voluntarilor, formarea grupelor de copii, stabilirea orarului si organizarea programului si continutului activitatilor cu copii. Achizitionarea si acordarea unul pachet de rechizite pentru cei 25 de copii inscrisi la afterschool.

Septembrie 2015 - Iunie 2017: Organizarea si desfasurarea programului de burse. Acordarea de burse pentru cei 6 elevi. Intalniri periodice cu cadrele didactice, parintii si bursierii, monitorizarea si evaluarea voluntarilor, activitatilor si a evolutiei copiilor participanti al afterschool si a bursierilor.

Octombrie - Decembrie 2016 si Martie - Iunie 2017: Desfasurarea activitatilor la afterschool, 3 zile/saptamana.

- copii absolventi de clasa a vIII-a vor primi o bursa lunara de 100 lei, timp de 10 luni;
- 25 copii, elevi in clasele V-VIII isi dezvolta motivatia pentru educatie, abilitatile pentru viata si rezultatele scolare;
- intalniri cu parintii elevilor bursieri;
- minim 10 voluntari desfasoara activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata, de instruire în utilizarea calculatorului și sprijin la teme și îmbogățirea cunoștințelor.

Prin acest proiect, lumea de dincolo de sat pare mai accesibila iar visul copiilor de a avea un viitor mai bun devine mai tangibil.

Acest proiect ofera o oportunitate valoroasa de acces la resurse educationale pentru copiii din mediul rural. Copiii petrec un timp de calitate cu voluntarii, participa la activitati care le ofera posibilitatea sa-si dezvolte abilitatile sociale, gandirea critica, isi imbogatesc cunostintele, se simt valorizati si motivati pentru a invata lucruri noi, folositoare pentru dezvoltarea lor.

31 de copii vulnerabili (din mediul rural, proveniți din familii asistate social, cu venituri mici, cu părinți plecați în străinătate sau plasati in asistenta maternala) au o șansă în plus de a-și urma visul pentru viitor mai bun.

Minim 10 voluntari au parte de o experienta valoroasa de conectare la problemele societatii in care traiesc, de invatare si dezvoltare a abilitatilor prin activitate practica.

Se consolideaza parteneriatul intre toti cei implicati in realizarea proiectului "Impreuna pentru educatie".

Obiectivul nostru financiar este de 18.950 de lei, bani care vor fi alocati pentru rechizite, materiale pentru activitati, burse, transportul voluntarilor si al echipei de proiect, salariul coordonatorului de voluntari (norma de lucru - 25%).

• 1 Coordonator de proiect – asigură, organizarea echipei, planificarea activitatilor, monitorizarea si evaluarea activitatilor, legătura cu finanțatorii și donatorii, promovarea și vizibilitatea proiectului; colaboreaza la instruirea voluntarilor in domeniul educatiei nonformale. • 1 asistent social/ coordonator de voluntari: selecteaza si instruieste voluntarii implicati in activitatile de after-school; organizeaza echipele de voluntari, monitorizeaza și evaluaeaza activitatea voluntarilor, asigura suportul necesar; asigură alocarea burselor, oferă consiliere și sprijin pentru bursieri si parintii acestora. • Administrator - ofera suport logistic, face demersurile pentru achizitia materialelor si catering. • Contabil – asigura evidenta contabila si managementul financiar. • Minim 10 voluntari – organizeaza si desfasoara activitati cu copii. Contabil – asigura evidenta contabila si managementul financiar. • 3 cadre didactice – sprijina organizarea si desfasurarea activitatii, motiveaza copii, participa la planificarea obiectivelor activitatii, participa la evaluarea evolutiei copiilor, oferă suport pentru voluntari.

Alis Ghebuta
Director Executiv