lucian liciu

60 de oameni se află în bazin, în preajma lui Lucian Liciu. E salvamarul oficial și instructorul de înot al curajoșilor care au ales să facă valuri pentru proiectele comunitare înscrise la Swimathon. A sosit în grabă, fiindcă Lucian e și instructor de înot, și instructor de zumba și aerobic. În ziua asta nu va apuca să facă pauză nici măcar pentru două ore. E plin de energie. „N-am venit să vă spun  ce să faceți sau să vă schimb stilul de-a înota”, le spune.  A făcut sport de performanță încă din copilărie. Pleca pe ascuns de acasă, la antrenamente, fiindcă familia știa că sportul, în viața unui copil, se oprește la adidași și trening. Mințea că pleacă în excursie cu clasa ca să meargă la concursuri și campionate. Până cînd a descoperit că antrenorul lui e vărul mamei sale.

„Din oameni îmi trag energia. E extraordinar să fii înconjurat de 60 de oameni și să-l observi pe fiecare”, îți spune, ca să înțelegi de ce se află în mijlocul comunității, iar nu în sălile de antrenament pentru sportivi profesioniști. Ți s-ar putea părea că le vorbește ca unor copii. Le spune că apa e rece și că nu-i chiar așa ușor să reziste o tură întreagă de bazin. Le arată cum să se obișnuiască cu apa și cum să-și conserve energia. „Dar nu-i chiar așa de rece”, aude, iar mai apoi: „Nu-i chiar așa de greu.”  E un antrenament psihologic pe care-l conduce cu voie bună și zâmbet. „E ca și cum ai vrea să joci volei, așa cum ai văzut la televizor. Tu știi să joci volei. Ai jucat pe plajă. Însă voleiul ăla pe care-l știi de pe plajă nu-i la fel ca cel de la televizor. Tu știi mișcările, dar ai nevoie de indicații ca să-ți iasă spectacolul. Ăsta e rostul meu. Să te fac să înțelegi mai repede cum să folosești ceea ce știi deja”.

Lucian a fost mereu omul provocărilor. Le-a acceptat cu zâmbetul pe buze și le-a transformat într-o joacă serioasă de-a saltul peste limite. În Portugalia s-a făcut iubit de oameni când le-a arătat ce înseamnă „stilul rusesc de aerobic”. Oamenii l-au privit mirați. „Ce înseamnă asta? Muncă!”, le-a spus. „Disciplină și efort! Stilul occidental e relaxant. Eu sunt un instructor din Estul Europei și-o să vă pun să munciți!”. Oamenii l-au îndrăgit și îl înțelegeau chiar și când vorbea în română. „Îmi place să am reguli ca să le distrug”, îți spune. „Dacă ceva e «Nu», eu voi face să fie «Da»!”. În preajma lui, viața e acidulată. La Swimathon va fi alături de fiecare înotător, să-i amintească de șiretlicurile prin care să îmblânzească apa mai ușor. Apoi va veghea să fie totul bine.