Odată cu Swimathon, ieșenii încep să simtă gustul unuia dintre cele mai sănătoase curente sociale din ultimii 50 de ani. Este vorba despre practicarea actelor de generozitate care schimbă lumea.  Curentul accelerat prin dezvoltarea filosofiilor open-source și do-it-yourself a primit în urmă cu puțin timp numele de „giftivism”. Simbioza dintre „dar” („gift”)  și „activism”  creează noi stiluri de viață, bazate pe „sharing-ul radical”.  Nenumărate rețele sociale fac astăzi ca totul să poată fi „împărțit colaborativ”,  de la obiecte, alimente, spații de locuit și mijloace de transport,  la sarcini de muncă și proiecte sociale sau personale.

Swimathon este cel mai efervescent eveniment care ne conectează la spiritul „giftivism”.  E un prilej să experimentăm impactul pe care-l avem atunci când alegem să fim generoși, după cum ne amintește și Spitalul Providența. „Lucrurile frumoase se întâmplă atunci când oamenii dăruitori își unesc puterile pentru a împlini un scop în care ei cred cu adevărat. Spitalul Providența susține Swimathon deoarece credem în valoarea proiectelor înscrise în competiție și în schimbările pe care acestea le vor aduce în comunitatea ieșeană. Împreună putem face lucruri frumoase!”