ARAS, Asociatia Romana Anti SIDA, filiala Iasi

ARAS, Asociatia Romana Anti SIDA, filiala Iasi

ARAS Iasi desfasoara constant programe de educare,informare si comunicare pe problematica HIV/SIDA in liceele din comunitate. Acest program este insa cel mai des solicitat de liceele cu prestigiu din oras care au in derulare proiecte europene si diverse parteneriate si mai putin de liceele industriale, cele profil tehnic sau scolile de arte si meserii. Consideram ca tinerii din comunitate, indiferent de institutiile de invatamant pe care le frecventeaza ar trebui sa aiba acces egal la informatie. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 16-24 ani sunt cei care sunt cei mai predispusi infectiei cu HIV sau contractarii unei boli cu transmitere sexuala. Ne dorim sa sustinem sesiuni de informare si educare pe teme legate de HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sexuala intrucat consideram aceasta activitate ca fiind o masura eficienta de prevenire a infectiilor mai sus mentionate dar si de promovare a unui stil de viata sanatos in randul tinerilor.

Scop
Desfasurarea de activitati de informarea, educarea si consiliere pe teme legate de HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuala si discriminare in 10 licee si scoli de arte si meserii din Iasi, pe durata unui an scolar

Obiective:
O1. crearea si distribuirea de aproximativ 8000 materiale de informare si promovare adaptate publicului tinta
O2. desfasurarea cu ajutorul a 20 de voluntari de sesiuni de informare, educare si consiliere in 10 licee cu profil tehnic si industrial si scoli de arte si meserii, pe teme legate de HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuala si discriminare pe parcursul a 9 luni
O3. monitorizarea permanenta si evaluarea proiectului.

Aproximativ 2000 de tineri din 10 licee cu profil tehnic, industrial si scoli de arte si meserii din municipiul Iasi.

septembrie 2014- iulie 2015

1-15 septembrie - consolidarea echipei de proiect
septembrie - realizarea materialelor de informare si promovare
15 septembrie - 15 octombrie - contactarea liceelor si stabilirea de comun acord a programului de desfasurare a activitatilor
octombrie - iunie - desfasurare de sesiuni de informare, educare si consiliere in licee. Vor fi desfasurate activitati in aproximativ 2 unitati de invatamant/ luna
octombrie - iunie - activitati de promovarea a proiectului in randul grupului tinta dar si in media ieseana (online + offline)
iulie - evaluarea si scrierea raportarea proiectului

-2000 de tineri informati prin metode formale si nonformale cu privire la problematica HIV/SIDA, alte ITS-uri si discriminare
-10 acorduri de parteneriat cu institutiile de invatamant
-20 de voluntari implicati
-1 mini cercetare care sa vizeze nivelul de cunostinte pe care tinerii din institutiile de invatamant le au inainte de implementarea proiectului si ce cunostinte detin dupa desfasurarea activitatilor
-10 fise de activitate completate pentru fiecare liceu in parte - se mentioneaza nr tinerilor implicati, varstele acestora, nivelul de cunostinte, posibile viitoare proiecte, etc.
-distribuirea de aproximativ 4000 de materiale de informare (pliante informative, brosuri, postere, etc.)
-distribuirea de aproximativ 2000 materiale de promovare (flyere, afise, etc.)
-minim 4 aparitii in presa locala
-implicarea a cel putin 20 cadre didactice in activitatile din proiect

Principalul beneficiu al proiectului va fi orientarea tinerilor catre un comportament de viata sanatos si responsabil. Credem ca detinerea informatiei presupune primul pas in stoparea epidemiei cu HIV in randul tinerilor si adoptarea unei atitudini tolerante si non-discriminatorii. Asa cum mentionam anterior, consideram ca toti tinerii, indiferent de mediul din care provin au drepturi egale la informatie si educatie iar implementarea unui astfel de proiect in unitati de invatamant in care nu sunt desfasurate activitati de acest gen, este mai mult decat binevenit. Impactul nu va fi doar asupra celor aproximativ 2000 de tineri ci si asupra cadrelor didactice si administrative ale acelor scoli, asupra familiilor si prietenii acestor tineri intrucat dorim ca acestia sa actioneze ca peer educators in randul comunitatii si sa transmita informatia mai departe.

Bugetul total al proiectului este de 2.600 lei din care 2.200 lei sunt propusi pentru a fi stransi prin Swimathon.

1. Ghita Scripniciuc - coordonator proiect 2. Cristina Porsega- coordonator IEC 3. Gabriela Cibzui- motivare si supervizarea voluntari din echipa de proiect 4. Oana Gociman- responsabil foto-video proiect 5. Mihaela Minea- realizare materiale promovare + informative 6. Ioana Musteata- ealizare materiale promovare + informative 7. Robert Krisan- contact licee + educator de sanatate 8. Cornelia Cozmiuc- educator de sanatate 9. Monica Popescu - realizare si analizare chestionare de evaluare a cunostintelor pro si post proiect 10. Ilinca Lupu - promovare online + offline + educator sanatate 11. Ioana Cazan- sumar sedinter de proiect, centralizare ore de voluntariat echipa de proiect + educator de sanatate 12. Raluca Iriciuc- educator de sanatate 13. Bogdan Dumitrescu- educator de sanatate 14. Diana Vieriu- educator de sanatate 15. Ciprian Nechiforescu - educator de sanatate 16. Mihaela Neagu- programare activitati, sesiuni de IEC + educator de sanatate 17. Sofia Cibotariu- educator de sănătate 18. Stefana Botezatu - educator de sănătate 19. Marina Radeanu- educator de sănătate 20. Georgiana Murgu – update blog, fb + educator de sănătate

Georgiana Murgu; georgiana@arasiasi.ro; 0754068106

www.arasnet.ro ; www.testarehiv.ro