Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Susține și tu!

97%
Obiectiv:
10000LEI
Suma
9700LEI

Sustine:

Înscrie-te ca susținător

Organizatie:

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Nevoia careia ii raspunde proiectul:

Proiectul propus reprezinta continuarea unei initiative pe care Fundatia Serviciilor Sociale Bethany a pus-o in practica: furnizarea unui program integrat de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii din municipiul Iasi. Acest pachet de servicii este livrat la sediul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany, unde a fost amenajat un centru la standarde de calitate cu sala de kintoterapie, cabinet de logopedie, cabinet de terapie psihologica, unde au loc si activitati de ergo-terapie, consiliere de grup. Pentru a realiza acest program s-au utilizat fonduri locale, insa cea mai mare pondere a finantarii a venit din campania de strangere de fonduri derulata in perioada 2011-2012 (donatii individuale, sponsorizarii din partea companiilor private, campanii stradale, evenimente caritabile: concerte, bal de caritate). In contextual actual, in care fondurile UE si cele locale sunt reduse si sporadice, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany face eforturi mari pentru a mentine aceste servicii livrate gratuit copiilor si familiilor aflate in dificultate. Statisticile arata ca in judetul Iasi se inregistreaza cel mai mare numar de copii cu handicap dupa Bucuresti si Cluj (2.735 copii cu handicap - Buletinul statistic informativ al DGPPH 31.03.2012). La nivelul judetului resursele comunitare care sa poata oferi servicii integrate de recuperare si reabilitare copiilor cu handicap multiplu (logopedie, kinetoterapie, terapie ocupationala) sunt insuficiente, motiv care limiteaza accesul acestora si scade sansa lor de integrare psiho-sociala. Doar 580 de copii cu handicap sunt beneficiari ai serviciilor de asistenta, ingrijre si recuperare in cadrul centrelor de zi din judetul Iasi. Raman multi copiii cu dizabilitati care nu urmeaza la timp programul de recuperare prescris de specialistii Serviciului de Evaluare Complexa din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si care sunt la risc de a inregistra intarzieri severe in dezvoltare iar in unele situatii la instalarea unui handicap ireversibil.

Scopul si obiectivele proiectului:

1.Recuperarea si reabilitarea psiho-motorie a 30 de copiii cu dizabilitati prin includerea lor intr-un program integrat de terapie in cadrul centrului de recuperare neuro-psiho-motorie al organizatiei noastre. 2. Prevenirea situatiilor de abandon, neglijare si abuz a copiilor cu dizabilitati proveniti din familii aflate in dificultate prin oferirea de suport profesionist familiilor.

Beneficiari:

Grupul tinta este constituit din 30 copii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii aflati la risc de abandon, abuz, neglijare si familiile acestora aflate in dificultate, domiciliate in Iasi. Copii vor beneficia de servicii integrate de recuperare si parintii vor beneficia de informare si consiliere privind ingrijirea copilului in scopul de a le creste capacitatea parentala.

Durata proiectului:

6 luni

Calendarul activitatilor:

1. Managementul de proiect - organizarea echipei de proiect, planificarea activitatilor, monitorizarea si evaluarea proiectului in lunile 1-6.
2. Furnizarea de servicii de terapie integrata pentru copiii cu dizabilitati inclusi in programul de terapie (kinetoterapie, logopedie, consiliere, psihoterapie, terapie ocupationala, servicii de asistenta sociala). In functie de nevoile de recuperare specifice fiecarui copil se va furniza cel putin unul dintre serviciile propuse. Activitatea se va derula in lunile 1-6.
3. Furnizarea de servicii de consiliere individuala si de grup pentru parinti. in functie de nevoile de consiliere si informare, parintii vor putea beneficia de sprijin psihologic in acceptarea diagnosticului copilului si de depasire a situatiilor de criza. Activitatea se va derula in lunile 1-6.
4. Organizarea si sustinerea evenimentului special - Ziua Internationala a Persoanelor cu Nevoi Speciale - 30 de copii cu dizabilitati si parintii acestora vor fi invitati sa participe la serbarea publica dedicata lor. Voluntarii organizatiei si invitatii speciali se vor implica in desfasurarea evenimentului si vor fi coordonati de managerul de proiect. Activitatea va avea loc luna decembrie.

Rezultate:

1.Cel putin 30 copii cu dizabilitati, vor beneficia de servicii integrate (consiliere, kinetoterapie, terapie ocupationala, ergo-terapie, logopedie, asistenta sociala) conform planurilor de terapie. 2. Parintii care au in ingrijire copiii cu dizabilitati inclusi in programul de terapie vor beneficia de servicii de consiliere individuale sau de grup. Se vor organiza cel putin 10 intalniri. 3. Organizarea unui eveniment special Ziua Internationala a persoanelor cu nevoi speciale. 4. Sensibilizarea colectivitatii si comunitatii iesene vizavi de problematica ingrijirii si educarii copilului cu sau fara dizabilitati prin actiuni (eveniment, social media).

Impactul estimat al proiectului:

Copiii inclusi in program isi vor creste sansele de recuperare prin urmarea unui program integrat de terapie. Copiii care nu urmeaza la timp programul de recuperare prescris, sunt la risc de a inregistra intarzieri severe in dezvoltarea neuro-psiho-motorie, iar pe termen lung acest fapt va avea ca efect excluderea sociala prin instalarea unui handicap ireversibil. Implicarea parintilor are doua beneficii: imbunatatirea calitatii ingrijirii copilului cu dizabilitate si acceptarea statutului psiho-social. Proiectul vine in intampinarea nevoilor de informare si consiliere a parintilor, lucru care va conduce la cresterea calitatii vietii. De asemenea, proiectul va veni in intampinarea nevoilor de reabilitare psiho-medico-sociala a copiilor cu dizabilitati si de dezvoltare a capacitatii parentale fapt care va conduce la prevenirea separarii a 30 copii cu dizabilitati de familiile lor si va avea drept efect reducerea cazurilor de abandon, neglijare si abuz a acestei categorii vulnerabile.

Buget:

Avem nevoie si ne-am propus sa strangem 10.000 lei.

Echipa de proiect:

Manager de proiect (25 % norma): planifica si coordoneaza derularea activitatilor, monitorizeaza si evalueaza periodic echipa, asigura raportarea periodica, dezvolta relatia cu partenerii organizatiei, gestioneaza eficient resursele (financiare, materiale, umane), organizeaza conferinta de presa, promoveaza proiectul. Asistent Social (50 % norma): selecteaza si evalueaza beneficiarii, ofera servicii de informare si consiliere pentru parinti, completeaza rapoarte asupra activitatii desfasurate, participa la organizarea si sustinerea evenimentului pentru copil. Psiholog (contract prestari servicii): psihologul va realiza evaluarea psihologica a copiilor, va intocmi un plan de consiliere si va sustine grupurile de suport si sedintele de consiliere individuala pentru parinti. Kinetoterapeut (contract prestari servicii): kinetoterapeutul stabileste planul de tratament specific, obiectivele specifice, programul de lucru si modul de desfasurare in vederea educarii sau reeducarii unor deficiente, prevenirea sau recuperarea unor dizabilitati neuro-motorii, utilizeaza tehnici, exercitii, masajul si procedee conform conduitei terapeutice si obiectivelor fixate, stabileste programul de kinetoterapie care este urmat acasa de pacient si instruieste apartinatorii in aplicarea acelui program; Logoped (contract prestari servicii): logopedul realizeaza examinarea complexa a copilului si stabileste diagnosticul, elaboreaza si aplica programele de recuperare si terapie logopedica in functie de diagnostic.

Date de contact:

Vieru Georgiana, coordonator PR&Fundraising Telefon: 0766.680246, email: georgiana.vieru@bethany.ro

Web:

www.bethany.ro