Asociatia Salvati Copiii Iasi

Asociatia Salvati Copiii Iasi

Proiectul vizeaza o comunitate defavorizata din orasul Iasi: zona Ses Bahlui (cartierul Dacia) unde locuiesc aproximativ 100 de familii cu copii. Datele statistice oficiale lipsesc, deoarece majoritatea familiilor locuiesc fara forme legale. Conditiile de locuit sunt extrem de mizere: fara caldura, fara apa, canalizare si electricitate. Majoritatea parintilor sunt analfabeti sau au maxim 4 clase si nu au locuri de munca. Intretinerea familiilor se face din cersit, spalare parbrize masini, colectarea si comercializarea de fier vechi sau pet-uri de plastic.
Organizatia Salvati Copiii a aratat prin rapoartele intocmite anual ca saracia inchide portile catre educatie si sanatate. Un studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania in anul 2010, arata ca invatmantul gratuit costa, ceea ce subliniaza ca familiile afectate de saracie au sanse extrem de mici de a face fata costurilor ascunse ale educatiei: uniforma, manuale, alternative, rechizite, fondul clasei si cel al scolii, transportul spre si dinspre scoala sau meditatii etc. (http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010001_Raport%20cercetare%20invatamantul%20gratuit%20costa.pdf)

Pentru copiii din zona Ses Bahlui optiunea de a merge la scoala este la concurenta cu strada. Locul in care acestia cresc, invata si se maturizeaza este strada. Supravietuirea in strada se invata prin repetarea abuzurilor prin care ei insisi au trecut: batai primite in familie sau asistarea la maltratarea fraailor sau a parintilor, neglijarea in forma continuata, lipsa nutritiei elementare, abuzuri sexuale si emotionale, lipsa de ingrijire medicala adecvata si, nu in ultimul rand, sentimentul de inutilitate a scolii si a educatiei in defavoarea violentei sub orice forma, fie in spatiu privat sau in spatiu public. Abandonul scolar sau riscul de abandon scolar sunt constante obisnuite ale comunitatii, unde obsesia asigurarii hranei zilnice ii determina pe adulti sa-si exploateze proprii copiii prin trimiterea acestora la cersit, la munci periculoase, la furat sau chiar la prostitutie.

Astfel, este esential infiintarea si asigurarea functionalitatii unui centru de recuperare si incluziune sociala pentru 120 de copii asistati de Salvati Copiii Iasi, in comunitatea vizata, care sa se axeze pe educatie si ruperea cercului vicios de transmitere intergenerationala a abuzului si abandonului scolar. O interventie profesionala care sa aiba succes trebuie sa vizeze reconfigurarea valorilor familiei prin implicarea acestora in activitati educationale si sprijin in integrarea sociala.

Proiectul isi propune reducerea gradului de vulnerabilitate al unei comunitati defavorizate din orasul Iasi.

Obiective specifice
1) Reducerea abandonului scolar pentru un numar de 120 de copii din cartierul Dacia - zona Ses Bahlui;
2) Infiitarea si amenajarea unui Centru de recuperare si incluziune sociala care sa asigure servicii psiho-socio-educationale pentru minim 120 de copii aflati in dificultate din zona Ses Bahlui Iasi.

Beneficiari directi:
- 120 de copii aflati in dificultate din zona Ses Bahlui;
- 40 de parinti;

Beneficiari indirecti:
- Familiile si comunitatea locala.

12 luni

Luna 1 - 12

Crearea si asigurarea functionalitatii unui Centru de Recuperare si Incluziune Sociala pentru copii aflati in dificultate
Evaluarea si monitorizarea proiectului

Luna 5- 12

Realizarea de activitati pentru formarea abilitatilor de citire-scriere a copiilor
Realizarea de activitati pentru formarea abilitatilor de auto-ingrijire a copiilor si tinerilor
Realizarea de activitati pentru formarea abilitatilor psiho-sociale
Realizarea de activitati informativ-educative cu copii
Consilierea psihologica a copiilor
Realizarea de investigatii medicale copiilor din program
Realizarea de activitati informative cu parintii copiilor

- cresterea accesului la educatie pentru un numar de 120 de copii din grupurile dezavantajate socio-economic din zona Ses Bahlui
- 40 de parinti vor beneficia de servicii educationale pentru copii si isi vor imbunztati abilitatile parentale;
- peste 1000 de ore de recuperare psiho-socio-educationale realizate;
- dezvoltarea psihica, emotionala si sociala adecvata a unui numar de 60 de copii;
- 120 de copii isi vor dezvolta / imbunatati abilitatile de scriere, citire si calcul matematic;
-120 de copii isi vor forma deprinderi pentru o viata independenta;
- 120 de copii care vor participa la activitatile de educatie pentru sanatate;
- cresterea nivelul de informare cu privire la consecintele negative ale consumului de droguri, alcool si al ITS-urilor;
- cresterea nivelului de integrare sociala prin participarea la diferite activitati care promoveaza drepturile copilului.

Impactul proiectului va consta in reducerea abandonului si a riscului de abandon scolar a beneficiarilor proiectului. Aceasta dimensiune se va reflecta in reducerea gradului de excluziune si discriminare sociala la nivelul grupului tinta. Activitatile propuse in proiect au rolul de a sustine cresterea stimei de sine a beneficiarilor proiectului, ca fundament al dezvoltarii lor ulterioare.

Bugetul total al proiectului este de 97.000 lei din care 9.000 lei sunt propusi pentru a fi stransi prin Swimathon.

Hazincop Irina
e-mail: a_irina_h@yahoo.com