Fundatia Solidaritate si Speranta

Fundatia Solidaritate si Speranta

Copiii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii de populatie, fiind cei mai expusi cetateni ai Uniunii Europene, atat la saracie, cat si la excluziune sociala. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, 49 % dintre copii din Romania sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, acest procent situand Romania pe locul 2 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dupa Bulgaria.
Un raport al UNICEF, intitulat "Masurarea saraciei in randul copiilor in tarile dezvoltate", arata ca in Romania, 72,6% dintre copiii nu au doua sau mai multe dintre produsele considerate de baza in tarile dezvoltate: trei mese pe zi, carti, bani pentru excursii cu scoala sau doua perechi de pantofi.
Conform studiilor PNUD si BIM, Iasul este orasul cel mai important din Moldova iar rata saraciei din aceasta zona este de 40,61%, fiind cea mai ridicata din intreaga tara.
Saracia are efecte grave asupra copiilor si a sanselor lor de reusita in viitor: este afectata dezvoltarea cognitiva, lingvistica, emotionala si sociala a acestora cu efecte pe termen lung. Traind in conditii de saracie, copiii intampina dificultati in realizarea deplina a potentialului si a autonomiei ducand la excluderea sociala a acestora din viata socio-economica si culturala a societatii.

Prin proiectul Impreuna la masa copilariei, Fundatia isi propune sa ofere o masa calda si gratuita pe zi, unui numar de 70 de copii aflati in dificultate, defavorizati din punct de vedere economic si cu risc ridicat de marginalizare/excluziune sociala pe parcursul primului semestru din anul scolar 2013-2014.
Familiile din care provin acesti copii nu dispun de resurse proprii (fizice, psihice, intelectuale, materiale, financiare) care sa le acopere cel putin nevoile de baza necesare unui trai decent si nu beneficiaza de o retea de sprijin socio-afectiva care sa suplineasca lipsa resurselor proprii. Prin urmare, nu reusesc sa isi asigure cheltuielile pentru intretinerea zilnica si de cele mai multe ori intampina dificultati in procurarea hranei, fiind de fapt si cea mai mare grija a acestor familii care au nevoie de sprijin imediat.

Obiectivele proiectului ce se va desfasura prin Cantina Sociala Sfantul Sava din cadrul Fundatiei Solidaritate si Speranta sunt:
- Imbunatatirea starii de sanatate a copiilor prin asigurarea zilnica a necesarului caloric si proteic
- Oferirea de sprijin educational si material copiilor aflati in situatia de abandon scolar inscrisi la centrele de zi ale Fundatiei
- Cresterea gradului de integrare, adaptare scolara si sociala a copiilor
- Prevenirea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din familii defavorizate

Beneficiarii proiectului sunt cei 70 de copii si adolescenti proveniti din familii defavorizate din municipiul Iasi si din comuna Barnova. Familiile din care provin acesti copii nu le pot asigura o alimentatie corespunzatoare din lipsa resurselor financiare cauzate de somaj sau boala.
Cadrul familial in care se dezvolta acesti copii ar trebui sa fie unul bazat pe iubire fara ca micutii sa simta povara lipsurilor materiale. Din pacate, factori precum: venitul scazut (sub venitul minim pe economie), existenta unui numar mare de copii aflati in intretinere, capacitatea limitata de autosustinere, conditii improprii de locuit sau lipsa locuintei creeaza un climat social-afectiv defectuos pentru copii.

4 luni : Septembrie - Decembrie 2014

Principala activitate in cadrul proiectului Impreuna la masa copilariei este aceea de a oferi un pranz cald beneficiarilor vizati in acest proiect. In cadrul proiectului vor fi oferite un complex de servicii menite sa contribuie la bunastarea copiilor si la consolidarea autonomiei acestora evitand crearea dependentei fata de serviciile oferite. Astfel, copii vor fi implicati si in activitatile social- educationale ale celor doua centre de zi ale Fundatiei. Prin implicarea in programele centrelor de zi ale Fundatiei copii vor beneficia de sprijin moral, consiliere, vor fi inclusi in activitati invididuale sau de grup menite sa le creasca stima de sine iar scopul pe termen lung este de a diminua riscul de marginalizare sociala la care copii sunt expusi.

Alte activitati:
- desfasurarea de anchete sociale pentru identificarea nevoilor si elaborarea unor planuri de interventie individualizate;
- asistenta sociala si suport prin oferirea gratuita a unei mese calde la pranz;
- servicii de consiliere sociala in vederea reintegrarii in viata sociala activa a comunitatii;
- orientare si facilitarea accesului la alte servicii specializate.

1. Cei 70 de copii vor avea asigurat un pranz cald timp de 5 zile pe saptamana in perioada septembrie - decembrie 2013
2. Oferirea de servicii suport integrate pentru cei 70 de copii beneficiari ai cantinei sociale in cadrul celor doua centre de zi ale Fundatiei Solidaritate si Speranta : servicii de consiliere, suport direct in vederea imbunatatirii calitatii vietii
3. Prevenirea abandonului scolar si imbunatatirea rezultatelor scolare pentru cei 70 de copii beneficiari
4. Cresterea gradului de socializare/relationare, a stimei de sine si dobandirea autonomiei pentru copiii beneficiari ai proiectului

Conditiile de viata deosebit de precare in care se dezvolta acesti copii determina carente de dezvoltare psihica si educativa, deficiente de dezvoltare fizica ( rahitism, malnutritie, subnutritie) sau o stare de sanatate precara.
Prin implementarea proiectului dorim sa sprijinim copiii inca de la o varsta frageda pentru a evita agravarea consecintelor pe termen lung. Astfel, prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului Impreuna la masa copilariei vom diminua riscul ca acesti copii sa ajunga in situatia de adulti asistati social la fel ca si parintii lor, vom contribui la crearea unor perspective de realizare profesionala si vom sprijini integrarea sociala a acestora.
Pentru a evita dependenta de acest serviciu, vor fi cautate, in fiecare caz in parte, solutii alternative cum ar fi dezvoltarea capacitatii de auto-sustinere, apelarea la membrii familiei largite sau consiliere.
Interventia la nivelul grupului tinta vizat de proiect este o chestiune de sanatate sociala si de dezvoltare comunitara.

Bugetul total al proiectului este de 22.990 lei din care 3.500 lei sunt propusi pentru a fi stransi prin Swimathon.

Pentru realizarea proiectului este necesara suma de 22990 RON/ luna. Targetul de fonduri mobilizate prin Swimathon este de 3.500 Ron iar suma va fi folosita pentru a acoperi o parte din costurile totale necesare implementarii.

Mihaiela Macsim
Coordonator departament Marketing si Fundraising