Fundatia Comunitara Iasi

Susține și tu!

77.8%
Obiectiv:
5000LEI
Suma
3890LEI

Sustine:

Înscrie-te ca susținător

Organizatie:

Fundatia Comunitara Iasi

Nevoia careia ii raspunde proiectul:

Conform agendei ONU de dezvoltare pentru 2015, dezvoltarea sustenabila a oricarei tari este astazi incompleta fara stiinta, inovatie si tehnologie. In Romania, Institutul Naţional de Statistica arata ca numarul absolvenţilor de studii superioare din 2013 s-a dublat an ultimii 10 ani, de la 7,1% în 2002 la 14,4%. Totusi, specialistii in domeniul tehnic nu acopera cerintele pietei de profil. Educatia STEM in Romania nu este vazută cu interes, ceea ce face ca putini elevi sa fie atrasi de perspectiva unei cariere intr-un domeniu tehnic. Romania se afla acum in situatia in care forta de munca specializata in tehnologie si inovatie este periculos redusa. Maniera in care stiintele sunt prezentate in scoli are nevoie de o schimbare. Odata ce va deveni mai atractiva pentru elevi, acestia vor alege de buna voie si din pasiune sa se indrepte catre o cariera in știinta si tehnologie. In scoala sau în afara scolii, educatia STEM trebuie sa ofere o buna intelegere a conceptelor stiintifice si ar trebui sa hraneasca in tineri curiozitatea si creativitatea.

Scopul si obiectivele proiectului:

Fondul Stiintescu isi propune sa finanteze proiecte care vizeaza cresterea interesului elevilor pentru stiintele exacte. Dorim sa dezvoltam programe care sa cultive interesul tinerilor pentru educatia STEM (stiinta, tehnologie, inginerie, matematica) si sa ii incurajeze pe cat mai multi sa aleagă o cariera in domeniul tehnologiei si inovatiei. Obiectivele noastre includ: 1. Implicarea in dezvoltarea fondului a stakeholderilor din Iasi (specialisti, profesori universitari si pre-universitari, oameni de stiinta, manageri de firme, elevi, etc.). Viziunea lor este semnificativa atat pentru intelegerea in profunzime a nevoii locale, cat si pentru colectarea sumelor necesare implementarii fondului. 2. Sa finantam, cu o suma minimă de 70.000 lei, intre 5 și 15 proiecte care promoveaza si sporesc interesul pe zona STEM.

Beneficiari:

Avem 2 categorii de beneficiari: 1. Persoane, precum profesori, studenti, specialisti, ONG-uri, etc., care depun proiecte pentru accesarea Fondului. 2. Beneficiarii directi ai proiectelor finantate: ne vom concentra pe elevii claselor 5 – 8.

Durata proiectului:

Februarie 2015 – iulie 2016

Calendarul activitatilor:

Martie – iulie: fundraising din comunitate
Martie – iunie: intelegerea nevoii locale prin discutii cu specialisti, profesori, elevi, etc.
Iulie – septembrie: crearea materialelor necesare lansarii fondului Octombrie: lansarea perioadei înscrierii de proiecte
Noiembrie – decembrie: selectia și contractarea proiectelor
Decembrie 2015 – iunie 2016: implementarea proiectelor finantate Iunie – iulie 2016: perioada de raportare a proiectelor finantate

Rezultate:

Programul va conduce la:
10 – 20 de specialisti implicati in dezvoltarea fondului
1 Grup Consultativ creat
1 intalnire cu specialisti si potentiali aplicanti pentru feedback
1 workshop de scriere de proiecte pentru accesarea finantarii
minimum 5 proiecte finantate
3 – 10 școli implicate
10 – 20 profesori implicati
300 – 750 elevi beneficiari, din care 35 – 120 de elevi implicati activ

Impactul estimat al proiectului:

Schimbarile preconizate in urma implementarii acestui fond ar trebui să se reflecte in mai multe categorii de stakeholderi. Elevii expusi proiectelor finantate ar trebui:
- sa dezvolte un interes viu pentru stiinta si tehnologie,
- sa aibă ocazia sa descopere noi zone de cercetare in aria STEM,
- sa creeze legaturi cu oameni resursa din domeniul lor de interes,
- sa dezvolte o gandire critica și o legătura mai stransa intre teorie si practica.
Profesorii participanti si institutiile educationale ar trebui sa ajunga sa cunoasca mai bine modalitatile alternative de predare a stiintelor, sa cunoasca alti profesoricare-i pot inspira prin schimburi de experienta.

Buget:

Valoarea fondului va fi intre 80.000 si 120.000 de ron. Ne propunem sa strangem acum, cel putin 5.000 ron pentru acest proiect care vor finanta

Echipa de proiect:

Ciprian Paius – Fund developer, Elena Racu – Grant Manager Andreea Marosac – Project Assistant

Date de contact:

Elena Racu, 0720.039.054
elena.racu@fundatiacomunitaraiasi.ro

Web:

http://www.fundatiacomunitaraiasi.ro/fondurile/