Fundatia Iosif

Abandonul scolar este una din marile probleme din Rominia (suntem pe primul loc in Uniunea Europeana). Judetul Iasi, din pacate, ocupa un loc fruntas in acest clasament. Exista o rata ingrijoratoare a abandonului scolar in special la gimnaziu. Foarte multi copii din scolile de cartier nu termina nici 8 clase.
Problema apare in toate studiile si strategiile nationale pe educatie din 2014.

Prevenirea abandonului scolar pentru 60 de copii din Iasi
Obiectiv 1
Cei 60 de copii selectati sa continue cursurile scolare in anul 2015
Obiectiv 2
Scaderea numarului de absente cu 50% a beneficiarilor selectati
Obiectiv 3
Cresterea mediei generale pentru cei 60 de beneficiari ai proiectului

60 de copii (clasele V-VIII) din scolile Ion Neculce, Ion Simionescu, Gheorghe Mirzescu aflati in risc de abandon scolar.

12 luni

Ianuarie: finalizare selectie copii si voluntari implicati in proiect

Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie:
Activitati de after-school - ajutor la teme pentru matematica, limba romana si obiectele unde copii au corinjente/dificultati
Activitati educative: prezentarea si dezbatere pe teme educative (prevenire consum alcool, siguranta pe internet, prevenire trafic de persoane etc); ateliere de origami, quiling etc.
Activitati de socializare: iesiri din mediul scolar (muzeu, film, Gradina Botanica,ISU etc)
Consiliere parinti: individuala si de grup
Consiliere copii: individuala si de grup
Ajutor material periodic: rechizite, haine, medicamente, alimente
Monitorizare: mentinerea legaturii cu profesorii (informatii privind notele, absentele si comportamentul din timpul orelor)

Iulie, August: activitati de after-school (teme de vacanta), excursii, tabere

Septembrie, Octombrie, Noiembrie: selectie copii noi si voluntari noi. Donare rechizite. After-school. Educative. Socializari.

Decembrie: spectacol de Craciun cu implicarea copiilor si voluntarilor

- 60 de copii aflati in risc de abandon scolar vor finalize anul scolar
- Scaderea numarului de absente cu 50% a celor 60 de copii
- Cresterea mediei generale a celor 60 de copii la finalizarea anului scolar

60 de copii proveniti din familii sarace, dezorganizate vor avea o sansa in plus pentru viitorul lor. Continurea procesului educational formal este esentiala pentru insertie sociala reusita. Abandonul scolar duce la cresterea altor probleme adiacente: delincventa juvenila, somaj, putine sanse reale de integrare pe piata muncii. Prin proiectul nostru Fundatia Iosif nu face minuni dar ofera o sansa in plus acestor copii. Pana in prezent avem rezultate bune: copii care au reusit sa ajunga la liceu si sa-si planifice construirea unui viitor mai bun.

Cei 9.000 vor fi alocati pentru rechizite, transportul echipei de proiect si plata coordonatorului de voluntari.

Ghica Sebastian - coordonator proiect - coordoneaza activitatile, monitorizeaza indicatorii, mentine legatura cu sponsorii, asigura finantarea activitatilor si vizibilitatea lor, asigura partea de documentare/raportare/continuitate. Stefan Mihai - coordonator voluntari - selecteaza si instruieste voluntarii implicati in activitatile de after-school. Organizeaza echipele de voluntari si orarul lor in scoli. Monitorizeaza activitatea voluntarilor si asigura suport acolo unde este necesar. Se implica la partea de sustinere prin ajutor material al copiilor. Sacaleanu Ionela - Psiholog si Consiliere individuala si de grup cu parintii copiilor. Consiliere individuala si de grup cu cei 60 de copii din proiect. Asaftei Emilia - Contabil si tot ce tine de management financiar 25 de voluntari: studenti la Asistenta Sociala, Psihologie, FEEA

Ghica Sebastian
Director Executiv