Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

2000LEI

Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

Tinerii, in special studentii si elevii, nu cunosc mestesugul tesutului, prezent pe teritoriul tarii noastre inca din cele mai vechi timpuri. Acestia nu constientizeaza faptul ca portul national reprezinta o emblema a patrimoniului cultural romanesc, care ar putea fi valorificata atat la nivel local, prin cresterea gradului de cultura si de coeziune sociala, cat si la nivel international, in contextul globalizarii.

Strategia Nationala in Domeniul Tineretului 2014-2020 realizata de catre Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) evidentiaza faptul ca Romania se confrunta cu lipsa educatiei care ar permite cetatenilor sa cunoasca, sa identifice, sa protejeze si sa puna in valoare patrimoniul cultural din comunitatea proprie.

Strategia Nationala de Tineret are drept punct cheie stimularea interesului tinerilor pentru valorificarea traditiilor culturale locale si nationale, incurajarea educatiei interculturale si formarea in mesarii traditionale (artistice, artizanale).

Barometrul de opinie publica Tineret 2012 (BOT2012) arata ca tinerii nu sunt implicati aprope deloc in activitati care vizeaza patrimoniul cultural national.

Scop: Formarea si informarea tinerilor in domeniul mestesugului traditional al tesutului in vederea dezvoltarii competentelor necesare crearii, promovarii si protejarii portului national ca parte integranta a patrimoniului cultural romanesc.

Obiective:

1. Formarea a 40 de tineri, studenti si elevi, in mestesugul traditional romanesc al tesutului.

2. Promovarea portului national ca parte integrata a patrimoniului cultural national in cadrul liceelor si universitatilor iesene.

3. Informarea unui numar de 100 de cadre didactice din municipiul Iasi cu privire la necesitatea promovarii meseriilor traditionale si a portului national in cadrul activitatilor didactice si extrascolare.

Directi:
40 de tineri, studenti si elevi
100 de cadre didactice din municipiul Iasi

Beneficiarii indirecti ai proiectului vor fi cel putin aproximativ 160 de tineri, studenti si elevi, colegi sau prieteni ai beneficiarilor directi, precum si aproximativ 2500 de elevi ai cadrelor didactice implicate ca beneficiari directi in proiect.

septembrie 2015 – ianuarie 2016

septembrie 2015 > inscrierea si selectia participantilor
octombrie - decembrie 2015 > ateliere saptamanale de creatie
octombrie - decembrie 2015 > informarea cadrelor didactice
ianuarie 2016 > evaluarea participantilor

- 40 de tineri, studenti si elevi, formati in mestesugul traditional al tesutului, cu abilitatea de a-si coase singuri propria ie sau camesa

- 40 de ore de pregatire pentru fiecare membru al grupului tinta

- 2 sesiuni de pregatire paralele a cate 4 ore fiecare, timp de 10 saptamani

- 100 de cadre didactice informate cu privire la Iasi cu privire la necesitatea promovarii meseriilor traditionale si a portului national in cadrul activitatilor didactice si extrascolare

- cel putin 2 intalniri organizate cadrele didactice membre ale grupului tinta

- cel putin 10 activitati de promovare a portului national, in 10 licee diferite din municipiul Iasi

- cel putin 5 activitati de promovare a portului national, in 5 universitati diferite din municipiul Iasi

Ne dorim ca prin acest proiect sa imbunatatim perceptia tinerilor asupra valorilor culturale romanesti, in special asupra portului national. Mai mult, dorim sa descoperim o noua generatie de mesteri populari care sa asigure perpetuarea acestui mestesug traditional, precum si promovarea lui continua, atat la nivelul comunitatii locale, ca factor de coeziune sociala, cat si in afara granitelor, ca forma de promovare a tarii.

Institutiile de invatamant implicate in acest proiect vor putea dezvolta modalitati alternative, nonformale, de transmitere a valorilor necesare unei educatii sustenabile care sa aduca beneficii comunitatii locale, nationale si europene.

Studentii, elevii si profesorii implicati in proiect vor dobandi cunostinte esentiale in vederea promovarii si conservarii portului national ca parte a patrimoniului cultural national, crescand astfel respectul fata de valorile culturale romanesti in randul tinerilor.

2000

Dragos-Gabriel Balanici - coordonator Ioana Marin - selectie participanti Angelo Costin - coordonator voluntari Ana-Maria Lemnaru - coordonator Imagine si PR Elena Ambrus - coordonare ateliere

Dragos-Gabriel Balanici
0744.189.900