Zilele de 6-7 iulie au adus o premiera pentru miscarea de fundatii comunitare. Trei orase inscrise in miscare: Cluj, Iasi si Tg. Mures au desfasurat simultan evenimentul de strangere de fonduri Swimathon.

Swimathon-ul national a insemnat 43 de proiecte pentru care peste 350 de inotatori au reusit sa faca 3.896 ture de bazin. In total au fost mobilizati aproximativ 138.000 lei in angajamente de plata.

Fundatia Comunitara Iasi a dat startul cu organizarea evenimentului vineri, 6 iulie. Peste 100 de inotatori - persoane publice, reprezentanti ai institutiilor sau companiilor locale, ai mediului ONG au participat la prima editie locala a Swimathon Iasi.

“Cei 103 înotatori au parcurs 856 lungimi de bazin, ceea ce inseamna aproximativ 43 de kilometri inotati. Cele 12 cauze înscrise au mobilizat pana la aceasta data 48.871 lei de la peste 550 de sustinatori din comunitatea locala si campania de strangere de fonduri continua pana pe 14 iulie. Banii mobilizati prin Swimathon vor finanta implementarea proiectelor înscrise pe www.swimathon.fundatiacomunitaraiasi.ro, proiecte ce vor stimula participarea civica, vor oferi iesenilor acces mai facil la servicii sociale ori de sanatate publica.” (Alina Avatamanitei, coordonatorul evenimentului si fund developer in cadrul Fundatiei Comunitare Iasi).

Fundatia Bethany a reusit sa stranga la Iasi cei mai multi bani pe intervalul orar dedicat ONG-urilor 6.966 lei: “Suntem bucuroși că am avut alaturi de noi în acest maraton o echipa de inotatori foarte buni si, mai ales, foarte motivati de cauza pentru care au inotat. Sunt oameni care au inteles necesitatea si amploarea proiectului pe care ni-l propunem - deschiderea centrului de recuperare pentru copiii cu dizabilitati din Iasi si au mobilizat alaturi de ei multi sustinatori. Rezultatele au fost o consecinta fireasca a efortului lor, si le multumim foarte mult pentru asta!” (Georgiana Vieru, coordonator PR&Fund raising la Bethany).

La Cluj evenimentul s-a aflat la a patra editie si s-a defasurat sambata, 7 iulie. Pe parcursul a aproape 9 ore peste 200 de inotatori au facut 2.444 lungimi de bazin pentru 20 de proiecte. Swimathon Cluj 2012 a mobilizat pana in momentul de fata peste 80.000 lei in angajamente de plata, din care 15.000 de lei au fost stransi la fata locului.

“Cred ca au fost peste 1.000 de oameni prezenti astazi aici si cred ca e lucrul care ne bucura cel mai mult, de felul in care oamenii se conecteaza cu acest eveniment si reusesc sa se implice intr-un fel sau altul […] A fost foarte multa energie astazi, a fost o atmosfera pozitiva si credem ca acesta este spiritul evenimentului Swimathon, faptul ca oamenii se simt bine facand bine […].” (Simona Serban, director executiv Fundatia Comunitara Cluj).

Copii, adulti, inotatori de performanta, tatici cu copiii au inotat la Cluj pentru cauza in care cred si nimic nu i-a oprit sa-si atinga obiectivul, nici macar umiditatea si aerul cald din bazinul acoperit. “Acum am inotat cu fiul meu si sper ca atunci cand nu o sa ma mai tina pe mine balamalele o sa inoate el. […] Eu cred ca la ora asta evenimentul e intr-un potential foarte mare de crestere […]. Lucrurile se complica, eu astept mai multi sponsori romani, la ora asta am mai multi sponsori americani decat romani si aceasta balanta as vrea sa se incline invers putin […] Cred ca am reusit sa bag adanc mana in buzunarele oamenilor […], am facut mai multe cu 7 bazine decat am sperat ca facem […] Eu incerc sa ma simt foarte smerit [fata de rezultatul obtinut la Swimathon], nu incerc sa-mi supralicitez persoana mea, cred ca e mai importanta cauza, cred ca e mai important evenimentul, aceasta cultura a voluntariatului care se naste, care creste, sustin asta si cred in asta.” (Voicu Bojan, fotograf, inotator Swimanthon Cluj 2009, 2011, 2012).

La Mures, in aceeasi zi torida de 7 iulie 11 echipe a 55 de inotatori s-au intalnit la bazinul olimpic pentru a sustine 11 proiecte din comunitatea muresana. Pe parcursul unei ore echipele au reusit sa parcurga 596 de ture de bazin. La eveniment au participat sustinatori si inotatori de toate varstele, iar suma angajata pentru proiectele inscrise este in acest moment de 8.814 de lei, din care 2.481 lei au fost stransi la fata locului.

“Am inotat pentru coltisorul media de la Biblioteca Teleki care are si un muzeu de carte veche. De altfel si anul trecut tot prin Swimathon am reusit sa strangem bani pentru programele noastre pentru copii. Anul acesta participarea la Swimathon ne ajuta foarte mult la promovarea si popularizarea muzeului si a institutiei Teleki, iar pentru asta Swimathon este absolut extraordinar.” (Lazok Klara, Biblioteca Teleki).

Pentru fiecare dintre orase donatiile continua. Pentru a sustine cauzele intrati pe www.swimathon.ro si alegeti-va orasul si proiectul pe care vreti sa-l sustineti! Felicitari tuturor organizatorilor, participantilor, sustinatorilor si donatorilor din cele trei orase!