Beatrice Manea a venit la Swimathon Iasi pentru a sustine cauza Asociatiei Romane Anti SIDA, organizatie din care face parte. Pentru ea, Swimathon a fost dovada ca tot mai multa lume a inceput sa creada in puterea pe care fiecare dintre noi o are de a schimba viata altora.

Desi aproape a ragusit incurajandu-I pe inotatori, Beatrice a impartasit cu noi, pe un ton ferm, ideea in care crede cel mai mult: “Este un mare lucru sa simti ca printr-o sustinere simbolica poti sa pui o caramida pentru imbunatatirea unui serviciu medical”. Ea sustine de foarte mult timp ARAS Iasi, iar la Swimathon a donat pentru proiectul “Fii sigur ca esti sanatos” - Reamenajarea si Promovarea Centrului de Consiliere si Testare HIV din Iasi”.

“Cred foarte mult in ceea ce promoveaza proiectul, in special in nevoia de informare si prevenire HIV/SIDA in randul tinerilor. Astfel, prin proiectul acesta incercam sa reamenajam si centrul, dar se vor face si campanii de informare in randul tinerilor pentru a avea o viata sanatoasa si precauta”, spune Beatrice. Cand a inceput sa faca voluntariat nu era foarte motivata. Insa dupa ce a inceput sa se implice mai mult in proiecte si sa vada rezultatele eforturilor ei, si-a dat seama cat este de mare importanta unui singur om in lupta cu SIDA. De asemenea, ea a mai povestit ca gandirea in perspectiva a ajutat-o mult, iar acum este convinsa ca nu trebuie sa caute doar schimbarea de moment.

“In primul rand, cred ca este important ca oamenii sa stie despre problemele din comunitate, apoi sa fie curiosi si sa afle mai multe si sa isi dea seama cat de mult poate sa insemne o contributie financiara pentru ameliorarea vietii unei anumite persoane. Presupun ca noua asta nu ne este clar: sa ne dam seama ca un pas, oricat de mic ar fi el, poate sa ajute o viata”, a explicat Beatrice. Dupa primul ei Swimathon, Beatrice Manea este hotarata sa participe si la anul, dar nu singura, ci cu o echipa intreaga de sustinatori.

“Evenimentul mi s-a parut foarte revigorant. A fost organizat foarte frumos si profesionist de catre cei de la Fundatia Comunitara Iasi, iar cei din ARAS au fost umar la umar cu toti voluntarii. Mi se pare ca au reusit sa mobilizeze suficient de multa lume pentru o prima editie Swimathon Iasi, astfel incat sa facem lucrurile sa se miste. Swimathon e probabil unul dintre foarte putinele evenimente care sustin explicit implicarea civica, nu doar sustinerea de pe baricade”, a concluzionat ea.

Povestile Swimathon 2012 au fost scrise de catre Carmen Albisteanu, cu sprijinul Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC), in cadrul programului national de dezvoltare a fundatiilor comunitare.