Putini sunt cei care se gandesc ca, facand voluntariat si ajutandu-i pe ceilalti, isi fac de fapt un bine lor insisi. Nicu Enache, inotator la Swimathon Iasi, este unul dintre acei oameni care si-au construit caracterul prin proiectele de voluntariat in care s-au implicat. Acelasi lucru l-a motivat sa vina si la Swimathon. La Iasi, tanarul student de 20 de ani a inotat pentru Upside Down, un proiect care isi propune sa creeze un atelier de confectii din materiale reciclate. Mai exact, este vorba despre diverse obiecte facute din resturi de tetrapack, textile si cauciuc, realizate de persoane defavorizate. Astfel, proiectul aduce un beneficiu si mediului, dar si persoanelor care au nevoie de un loc de munca.

“La baza acestui proiect stau fosti si actuali membri AIESEC, organizatie din care fac si eu parte. Sustin cauza lor deoarece cred in schimbare, iar acest proiect vrea sa aduca un impact la nivel local. Dar cel mai important este ca aduce un impact in randul oamenilor care se implica, fie ca sunt sustinatori, voluntari sau persoane defavorizate care sunt angajate”, a spus Nicu Enache. El a aflat de Swimathon din campania de promovare a evenimentului si crede ca poate “face valuri” atat in bazin, cat si in afara lui. Privind galeria si sutele de sustinatori ai inotatorilor, este foarte optimist si crede ca toate organizatiile vor strange din donatii sume mai mari decat si-au propus. Mai mult, el considera ca Swimathon va avea rol de exemplu si ii va motiva pe cei care anul acesta au fost in galerie sa inoate la editia din 2013.

"Oamenilor care nu s-au implicat pana acum intr-un proiect comunitar le-as transmite sa gaseasca o cauza in care cred si sa o sustina. Pentru ca atunci cand crezi in ceva si incerci sa schimbi comunitatea in care traiesti, te schimbi si tu. Experientele de genul Swimathon te transforma, iti dau o alta perspectiva si te molipsesc cu virusul asta al voluntariatului", a mai explicat Nicu. Fiecare proiect in care s-a implicat l-a ajutat sa se descopere pe sine. Acum este convins ca aceasta e reteta: sa te descoperi pe tine insuti facand voluntariat, deoarece experientele prin care dai ceva inapoi societatii au un important rol formator.

“In ziua de azi, cei mai multi se gandesc ca trebuie sa faca bani si a disparut ideea de a face un bine pentru celalalt. Cred ca gresesc, pentru ca traim intr-o comunitate si daca ne sustinem unii pe ceilalti, binele se intoarce la noi”, a adaugat tanarul inotator.

Povestile Swimathon 2012 au fost scrise de catre Carmen Albisteanu, cu sprijinul Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC), in cadrul programului national de dezvoltare a fundatiilor comunitare.