Swimathon

Vara asta, e rândul tău să-ți pui planul în aplicare, cu Swimathon Iași.

Vrei să organizezi un concert de jazz. Vrei un spațiu creativ, în care să picteze toți artiștii neînțeleși. Vrei să faci graffiti 3D în parcare.  Sau să văruiești scara blocului și să plantezi panseluțe de-a lungul străzii. Sau ai un plan mai grandios. Vrei să pui pe roate o comunitate care tresare la o pasiune pe care nimeni nu știe c-o împărtășește cu un sfert din oraș, fiindcă nu aveți unde s-o exersați împreună. Vrei să schimbi fața Iașului, măcar în cartierul tău, să ajuți un om care are nevoie de ajutorul nostru ca să treacă peste o cumpănă sau să faci o afacere socială!

Înscrie-ți proiectul la Swimathon Iași 2016 până pe 13 aprilie și începe să faci valuri! Anul trecut, ieșenii au oferit peste 170.000 de lei pentru 22 de proiecte comunitare.  În vara asta, vei aduna resursele de care ai nevoie ca să mergi mai departe și îți vei crea audiențe și susținători care să te însoțească la drum lung!

Vei convinge prieteni și companii să înoate în numele proiectului tău! Ei sunt Liber-Vânători de Resurse, care sunt gata să facă fundraising ca să aibă parte de proiectul tău. Vor să-și îmbogățească realitatea cu experiența pe care promiți să le-o oferi! Te vei înconjura cu Liber-Culegători de Resurse, care nu vor înota pentru tine, dar vor duce vorba mai departe și vor face, la rândul lor, fundraising pentru proiectul tău! De bună-voie și nesiliți de nimeni, sunt ieșeni liberi care creează realitatea pe care și-o doresc. Fă casă bună cu ei! Fii Cuceritor și înscrie-ți proiectul la Swimathon Iași 2016 până pe 13 aprilie

Pe 2 iulie, de la ora 11.00, cucerim Iașul împreună. Ne adunăm la Ștrandul Municipal și arătăm că știm să ne construim propria realitate, colaborativă, prietenoasă și durabilă!

Aici e planul detaliat de acțiune:

Vizual echipe culoare WEB

1Sw

Despre Hackerspace, oamenii vorbeau încă de acum cinci ani. Se întâlneau la o bere, o dată la două săptămâni. Uneori erau numai trei, alteori erau 10. Hackerspace este acum un laborator pentru tot soiul de improvizații și de invenții. „Voi, toți ce intrați, lăsați toate prostiile la poartă. Templul Rațiunii – sacrilegiul încurajat”, avertizează membrii fondatori.  E un loc de joacă pentru oameni mari, unde uneltele sunt folosite în comun.  S-a deschis anul acesta, odată cu un spațiu închiriat cu câteva luni înainte de Swimathon.

Campania de fund-raising  a fost un prilej. Un prilej să descopere că în Iași există o cumunitate de meșteritori și făuritori pe care nu o cunoșteau. Uneori, oamenii se aflau chiar lângă ei, poate la un etaj distanță. „Cu Mihai am lucrat trei ani la Endava, dar mai mult decât «Salut!» nu ne-am spus. A adus la Hackerspace o imprimantă 3D. Am descoperit, la evenimentele de fundraising, că există o mulțime de oameni care au mici laboratoare în sufrageriile lor”, povestește Andrei Postolache.

La început s-au ferit de crowd-funding. Au făcut un calcul. Au văzut câți oameni sunt în echipă și câți bani ar trebui săs trângă fiecare, ca să poată cumpăra un laser-cutter. „Eu nu am problema asta, de-a cere bani pentru o cauză. Cred că am depășit-o odată cu frica de a vorbi în public. Până la urmă, se trage din aceeași rădăcină – frica de a fi respins”, continuă Andrei. Oamenilor, însă, le este frică de respingere. Așa că au transformat campania de fundraising într-o experiență personală. Au început să creeze evenimentele de care le-ar fi plăcut să aibă parte ei înșiși.

Au organizat training-uri de dezvoltare personală, despre iubire sau despre cum să fii introvert într-o lume de extroverți. Au deschis spațiul Hackerspace printr-o petrecere. Petrecerea au dedicat-o în mod călduros taman celor care evită petrecerile și preferă să șurubăiască, să rezolve probleme abstracte sau  să citească în tihna camerei lor.

Așa a început serialul celor nefăcute până acum, în Iași. O degustare de vinuri a însemnat 10 minute de imaginație asezonată cu montaje care înfățișau scenele preferate din filmele science-fiction. Oameni care nu și-au vorbit niciodată s-au găsit unii cu alții, împărtășind aceleași pasiuni de cineaști. „A fost o experiență foarte puternică în plan  uman. Am întâlnit oameni cu care nu știam că împărtășesc atât de multe.  Am văzut că în Iași există o mulțime de comunități de meșteri, de oameni care fac ceva cu mâinile lor. Fie că lucrează cu fierul forjat, fie că repară biciclete, sau că lucrează în piele, fie că au o aplecare tehnică, cum au și membrii Hackerspace, există foarte mulți ieșeni «hack», care transformă prin creativitate obiectele din jurul lor.”, explică Andrei.

După „Oculus”, un eveniment de experimentare a realității virtuale, și o degustare de whisky, Hackerspace a încheiat campania de fundraising cu un stand-up comedy despre IT-iști care râd de IT. „Nici unul dintre noi nu mai făcuse stand-up comedy până atunci. Am ieșit, într-adevăr, din cercul de confort. E un principiu pe care îl împărtășim. Ne-am gândit că nu se poate întâmpla nimic rău. Dacă nu ne iese, vom râde la o bere, de noi. Dacă va ieși, vom râde împreună cu sala, de noi. A ieșit bine. Am simțit că oamenii vibrează. Eu am vorbit despre cum să te perfecționezi în a nu face nimic”, povestește Andrei. Campania lor a atras afară din carapace oamenii cărora li se duce dorul în cercurile sociale ale Iașului.

„A fost prima dată când am organizat evenimente. Odată cu Swimathon, ne-am dat seama că putem face asta și vrem să continuăm, să le integrăm în spiritul Hackerspace”, continuă Andrei.  După Swimathon, cel mai adesea auzi că oamenii vor continua să construiască, fiindcă au descoperit că le stă în putere să facă asta. Au descoperit și că le place să facă asta. Și că nu sunt singuri.

Sâmbătă, ieșenii și-au găsit puterea în proiectele pentru care au înotat. Aici sunt cei mai buni îmblânzitori de valuri, oră de oră:

More Articles...

Page 1 of 6

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/r46536fund/public_html/swimathon/old/templates/swim_iasi/html/pagination.php on line 92
Start