Lucrurile se mişcă.
Dacă faci valuri

 

Pe 2 iulie, la Ștrandul Municipal Iași

De 5 ani, proiectele tale trec la următorul nivel, prin cel mai mare eveniment de fundraising prin înot, din România. Liber-vânători și liber-culegători de resurse fac casă bună cu visătorii. Când se declanșează valul Swimathon, se deschide Iașul. A avea înseamnă a dărui, iar ieșenii dăruiesc ca să aibă experiența pe care le-o promite proiectul tău.

Faci mai mult decât să strângi fonduri pentru ideea ta. Îți transformi cunoștințele în prieteni și necunoscuții, în susținători. Ieși în largul Iașului și cucerește-l cu proiectul tău!

Fii Cuceritor, Liber-Vânător sau Liber-Culegător de resurse și fă să se întâmple în Iași exact ceea ce îți dorești! Vara asta, nimic nu-i mai cuceritor decât să participi la Swimathon.

Numār culoare 60 Culoare rāmase libere 2
00
zile
00
ore
00
minute
00
secunde
  

ÎNSCRIE UN PROIECT

Fii Cuceritorul Iașului!

 

ÎNOATĂ

Fii Liber-Vânător de resurse și înoată pentru victoriile din vara asta!

 

SUSȚINE

Fii Rezervor de Resurse și oferă-ți realitatea de care vrei să ai parte în Iași!

În vara aceasta, la Swimathon, peste 1200 de ieșeni s-au mobilizat să rezolve problemele cu care ne confruntăm. Nu doar că am strâns împreună 174.895,9 lei pentru 22 de proiecte.

Dar cu tot cu bunurile și serviciile necesare unei bune desfășurări a evenimentului, Swimathon a intrat în recordurile bunăvoinței. În total, peste 220.000 lei au fost dăruiți de comunitate, pentru comunitate!

Medalii

Swimathon nu s-a terminat. Faptele bune durează mai bine de un an, cât timp proiectele pe care le-am ajutat cu toții să devină realitate, vor fi implementate. Nu s-a terminat, însă, nici voia bună cu care am făcut valuri, ca să schimbăm lucrurile în Iași. Fiecare premiu e o madlenă prin care savurăm impactul nostru în comunitate. Dacă ne-am simțit bine în „sezonul” Swimathon, continuăm să ne simțim din ce în ce mai bine și după ce ne-am încheiat turul de forță.

Bucuriile celor care au mobilizat cele mai mari sume pentru cauzele în care au crezut

Echipa Delphi a câștigat premiul pentru cea mai mare sumă mobilizată pentru o cauză bună, pe parcursul întregului eveniment, așa că va experimenta în continuare senzații tari.

cea mai mare suma pe intreg evenimentul 

În prima oră de concurs, a fost premiată echipa Conti Swim 2, iar în a doua oră, echipa Delphi, pentru cele mai mari sume mobilizate în intervalul orar în care au înotat echipele lor de înotători.  În intervalul celei de-a treia ore,  cea mai mare sumă a fost mobilizată de echipa Xivic. Pentru al patrulea interval orar, a fost premiată echipa Focality. Echipa Baseware a fost premiată pentru suma mobilizată în cea de-a cincea oră a concursului.

Cea mai mare suma

 

Valurile celor mai dedicați înotători

În prima oră de concurs, a fost premiată echipa Căsuța dintre Coline, iar în a doua oră, echipa Fluturii Marini, pentru viteza cu care au făcut valuri. În a treia oră, echipa Keep Moving a parcurs cele mai multe lungimi de bazin.  Echipa Aquaticii a fost premiată în a patra oră de concurs. În ultima oră a concursului, a fost premiată echipa Bethany.

Cea mai tare echipa de inotatori

 

Entuziasmul de cursă lungă e răsplătit

 În prima oră de concurs, a fost premiată echipa Micii Delfii și Sirene – Club MDS, iar în a doua oră, echipa Delphi, pentru cele mai voioase galerii. Cea mai energică galerie pe parcursul celei de-a treia ore a avut-o echipa Loch Ness Monsters.  În timpul celei de-a patra ore,  a fost premiată galeria echipei Alumni AIESEC Iași. În ultima oră a concursului, a fost premiată galeria echipei Baseware.

cea mai tare galerie

 

Odată cu Swimathon, am simțit că întreaga comunitate își dorește să precipite o schimbare în Iași. O schimbare care pornește din generozitate, din dorința de implicare și din bucuria care însoțește faptele bune. Povestea nu se termină aici. 

 

1Sw

Despre Hackerspace, oamenii vorbeau încă de acum cinci ani. Se întâlneau la o bere, o dată la două săptămâni. Uneori erau numai trei, alteori erau 10. Hackerspace este acum un laborator pentru tot soiul de improvizații și de invenții. „Voi, toți ce intrați, lăsați toate prostiile la poartă. Templul Rațiunii – sacrilegiul încurajat”, avertizează membrii fondatori.  E un loc de joacă pentru oameni mari, unde uneltele sunt folosite în comun.  S-a deschis anul acesta, odată cu un spațiu închiriat cu câteva luni înainte de Swimathon.

Campania de fund-raising  a fost un prilej. Un prilej să descopere că în Iași există o cumunitate de meșteritori și făuritori pe care nu o cunoșteau. Uneori, oamenii se aflau chiar lângă ei, poate la un etaj distanță. „Cu Mihai am lucrat trei ani la Endava, dar mai mult decât «Salut!» nu ne-am spus. A adus la Hackerspace o imprimantă 3D. Am descoperit, la evenimentele de fundraising, că există o mulțime de oameni care au mici laboratoare în sufrageriile lor”, povestește Andrei Postolache.

La început s-au ferit de crowd-funding. Au făcut un calcul. Au văzut câți oameni sunt în echipă și câți bani ar trebui săs trângă fiecare, ca să poată cumpăra un laser-cutter. „Eu nu am problema asta, de-a cere bani pentru o cauză. Cred că am depășit-o odată cu frica de a vorbi în public. Până la urmă, se trage din aceeași rădăcină – frica de a fi respins”, continuă Andrei. Oamenilor, însă, le este frică de respingere. Așa că au transformat campania de fundraising într-o experiență personală. Au început să creeze evenimentele de care le-ar fi plăcut să aibă parte ei înșiși.

Au organizat training-uri de dezvoltare personală, despre iubire sau despre cum să fii introvert într-o lume de extroverți. Au deschis spațiul Hackerspace printr-o petrecere. Petrecerea au dedicat-o în mod călduros taman celor care evită petrecerile și preferă să șurubăiască, să rezolve probleme abstracte sau  să citească în tihna camerei lor.

Așa a început serialul celor nefăcute până acum, în Iași. O degustare de vinuri a însemnat 10 minute de imaginație asezonată cu montaje care înfățișau scenele preferate din filmele science-fiction. Oameni care nu și-au vorbit niciodată s-au găsit unii cu alții, împărtășind aceleași pasiuni de cineaști. „A fost o experiență foarte puternică în plan  uman. Am întâlnit oameni cu care nu știam că împărtășesc atât de multe.  Am văzut că în Iași există o mulțime de comunități de meșteri, de oameni care fac ceva cu mâinile lor. Fie că lucrează cu fierul forjat, fie că repară biciclete, sau că lucrează în piele, fie că au o aplecare tehnică, cum au și membrii Hackerspace, există foarte mulți ieșeni «hack», care transformă prin creativitate obiectele din jurul lor.”, explică Andrei. 

După „Oculus”, un eveniment de experimentare a realității virtuale, și o degustare de whisky, Hackerspace a încheiat campania de fundraising cu un stand-up comedy despre IT-iști care râd de IT. „Nici unul dintre noi nu mai făcuse stand-up comedy până atunci. Am ieșit, într-adevăr, din cercul de confort. E un principiu pe care îl împărtășim. Ne-am gândit că nu se poate întâmpla nimic rău. Dacă nu ne iese, vom râde la o bere, de noi. Dacă va ieși, vom râde împreună cu sala, de noi. A ieșit bine. Am simțit că oamenii vibrează. Eu am vorbit despre cum să te perfecționezi în a nu face nimic”, povestește Andrei. Campania lor a atras afară din carapace oamenii cărora li se duce dorul în cercurile sociale ale Iașului. 

„A fost prima dată când am organizat evenimente. Odată cu Swimathon, ne-am dat seama că putem face asta și vrem să continuăm, să le integrăm în spiritul Hackerspace”, continuă Andrei.  După Swimathon, cel mai adesea auzi că oamenii vor continua să construiască, fiindcă au descoperit că le stă în putere să facă asta. Au descoperit și că le place să facă asta. Și că nu sunt singuri.

lucian liciu

 

60 de oameni se află în bazin, în preajma lui Lucian Liciu. E salvamarul oficial și instructorul de înot al curajoșilor care au ales să facă valuri pentru proiectele comunitare înscrise la Swimathon. A sosit în grabă, fiindcă Lucian e și instructor de înot, și instructor de zumba și aerobic. În ziua asta nu va apuca să facă pauză nici măcar pentru două ore. E plin de energie. „N-am venit să vă spun  ce să faceți sau să vă schimb stilul de-a înota”, le spune.  A făcut sport de performanță încă din copilărie. Pleca pe ascuns de acasă, la antrenamente, fiindcă familia știa că sportul, în viața unui copil, se oprește la adidași și trening. Mințea că pleacă în excursie cu clasa ca să meargă la concursuri și campionate. Până cînd a descoperit că antrenorul lui e vărul mamei sale.

 „Din oameni îmi trag energia. E extraordinar să fii înconjurat de 60 de oameni și să-l observi pe fiecare”, îți spune, ca să înțelegi de ce se află în mijlocul comunității, iar nu în sălile de antrenament pentru sportivi profesioniști. Ți s-ar putea părea că le vorbește ca unor copii. Le spune că apa e rece și că nu-i chiar așa ușor să reziste o tură întreagă de bazin. Le arată cum să se obișnuiască cu apa și cum să-și conserve energia. „Dar nu-i chiar așa de rece”, aude, iar mai apoi: „Nu-i chiar așa de greu.”  E un antrenament psihologic pe care-l conduce cu voie bună și zâmbet. „E ca și cum ai vrea să joci volei, așa cum ai văzut la televizor. Tu știi să joci volei. Ai jucat pe plajă. Însă voleiul ăla pe care-l știi de pe plajă nu-i la fel ca cel de la televizor. Tu știi mișcările, dar ai nevoie de indicații ca să-ți iasă spectacolul. Ăsta e rostul meu. Să te fac să înțelegi mai repede cum să folosești ceea ce știi deja”.

Lucian a fost mereu omul provocărilor. Le-a acceptat cu zâmbetul pe buze și le-a transformat într-o joacă serioasă de-a saltul peste limite. În Portugalia s-a făcut iubit de oameni când le-a arătat ce înseamnă „stilul rusesc de aerobic”. Oamenii l-au privit mirați. „Ce înseamnă asta? Muncă!”, le-a spus. „Disciplină și efort! Stilul occidental e relaxant. Eu sunt un instructor din Estul Europei și-o să vă pun să munciți!”. Oamenii l-au îndrăgit și îl înțelegeau chiar și când vorbea în română. „Îmi place să am reguli ca să le distrug”, îți spune. „Dacă ceva e «Nu», eu voi face să fie «Da»!”. În preajma lui, viața e acidulată. La Swimathon va fi alături de fiecare înotător, să-i amintească de șiretlicurile prin care să îmblânzească apa mai ușor. Apoi va veghea să fie totul bine.

More Articles...

Page 5 of 7


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/r46536fund/public_html/swimathon/old/templates/swim_iasi/html/pagination.php on line 92
5